Кралицата на рокендрола е родена на 26 ноември, 1939 година. Огнената Тина Търнър е зодия Стрелец.

Вижте актуални снимки на Тина >>

Fool in Love - това е първият хит на Тина Търнър, успял през август 1960 да се класира на 27-мо място в чартовете на САЩ. По онова време тя се нарича все още Ана Мей Бълок и е от две години бекинг вокал в поп-групата на Айк. Двамата се запознават през 1956 г., когато Айк концертира в Сейнтлуиския клуб Д'лиза, а 17-годишната Ана спонтанно грабва микрофона и изпява един хит на Би Би Кинг. Така започва невероятната й кариера.

Тина и Айк са двойка не само на сцената, но и в живота. Те сключват брак в Мексико, раждат им се две момчета.

Следват съвместно турне с Ролинг Стоунс, редовни шоу-участия в Лас Вегас, нов доходоносен договор за записи и по-високи сценични хонорари. Годишно Айк и Тина Търнър дават по около 270 концерта. С хита "Proud Mary" от 1970 година те се изстрелват за пръв път в предната десятка на американските чартове. Сингъл плочата се продава в многомилионен тираж, а Тина получава първата си награда Grammy като най-добра изпълнителка на Rhytm&Blues. През 1976 г. семейство Търнър се развеждат.

Тина Търнър е от над 50 години на сцената, продала е повече от 180 милиона албума, удостоена е с 8 награди Grammy. Въпреки напредналата си вече възраст по време на напълно разпродаденото турне из Германия в началото на 2009 г. кралицата на рокендрола е като ураган на сцената и излъчва еротичност, за която много от младите звезди само биха могли да мечтаят, напомнят от "Дойче веле".