Изминаха точно 10 години от кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън. И макар да ни се струва, че сякаш беше вчера, времето е сложило своя отпечатък върху херцога и херцогинята на Кеймбридж. Те имат вече три деца - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, и техният живот е дълбоко и неразривно свързан с изпълнението на кралските им задължения.

По повод 10-тата годишнина от сватбата си херцозите споделиха две прекрасни снимки в официалната си Инстаграм страница.

Те са съвсем актуални, направени са тази седмица от фотографа Крис Флойд и показват дълбоката привързаност и чиста обич между съпрузите.

По повод първите 10 години от сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, ви представяме и 10 интересни факта за това важно събитие.

Вижте снимки от кралската сватба >>

Кралската сватба се състои на 29 април 2011 г. в Уестминстърското абатство в Лондон. Този ден се превръща в Национален празник, тъй като гражданите на Обединеното кралство получават свободен ден, за да празнуват.

Униформата, с която се жени принц Уилям има специална защита срещу потене. Такава е и парадната военна униформа на брат му принц Хари. Облеклата са специално изработени, за да осигурят на тялото прохлада и удобство в претъпканото Уестминстърско абатство.

Embed from Getty Images

Кейт носи на сватбата си нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо. Част от дантелата на роклята ѝ е стара, обеците ѝ са нови и подарък от родителите ѝ, тиарата ѝ била дадена от кралицата, а Сара Бъртън от Alexander McQueen ѝ изпратила синя панделка, която да носи под роклята си.

Embed from Getty Images

Около 2000 са официалните гости на церемонията. Сред тях са Виктория и Дейвид Бекъм, Елтън Джон, Джос Стоун и много други знаменитости.

Embed from Getty Images

В букета на Кейт има цвете, което се казва "sweet Wiliam" (сладък Уилям). Като цяло сумата, дадена за цветя на церемонията, била около 800 000 паунда.

Embed from Getty Images

По време на церемонията само Кейт приема пръстен от Уилям. Това не е толкова кралска традиция, колкото предпочитание на принца. Все пак целият свят вижда, че той я взима за своя съпруга.

Getty Images/Guliver Photos

Младоженците се возят в много, много стара каляска, използвана и от принц Чарлз и принцеса Даяна на тяхната сватба. Това е каляска от 1902 г.

Embed from Getty Images

След церемонията Уилям и Кейт потеглят в много специален автомобил. Колата Aston Martin е била подарък за 21-ия рожден ден на Чарлз.

Embed from Getty Images

Кейт Мидълтън се гримира сама за сватбата си. След като взима уроци от гримьорката Арабела Престън в продължение на няколко седмици, тя сама създава романтичната си визия за церемонията.

Embed from Getty Images

Сватбата на Уилям и Кейт струва около 34 милиона долара и над 2 милиарда човека гледат церемонията на живо.

Embed from Getty Images