Партиите ли не искат хора от света на изкуството в листите си или обратно - на известните артисти, от различните жанрове, им омръзна да участват в подобни спектакли, е въпрос с повишена трудност. Прави впечатление обаче, че на изборите за 47-мо Народно събрание, присъствието на "звезди" е малко по-рехаво. Има нови играчи, но има и отпаднали стари. 12 са познатите творци от различните партии. Калин Вельов, който беше депутат, няма да участва, както и актрисата Ернестина Шинова, колегите й Максим Генчев и Георги Низамов. Най-много такива в листите си има "Демократична България-Обединение" и "Продължаваме промяната" с по четири популярни лица.

Снимка: Булфото

Фактът, че в изборите ще се пробва Ицо Хазарта си е достатъчно голяма новина, за да засенчи слабото присъствие на хора от изкуството.

Да припомним, че резултат на неговата муза са стиховете:

"Искам да ида в парламентаа! Иди! - никога нема да имаш хемороиди",

от парчето "Колега" на "Ъпсурт". Така че да влезе сега в парламента би било интересно. Любопитно е как ще се обръщат към него и ще го разпознават ли хората като Христо Петров. Ще трябва време да свикнат. Той е водач на листа в 25 МИР в София. В същия район, но от "ГЕРБ-СДС" само за сравнение на първо място е лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ноти

Ицо Хазарта уведоми последователите си във Фейсубк, с типичното си чувдтво за хумор, че е доживял " и това да се радва че е болен от "обикновен грип". Той ги моли за извинение, че не не успява да отговори на всички въпроси, поздравления и критики през последната седмица, отправени към него, именно поради тази причина.

"В близките дни ще разкажа повече за това какви са целите ми, както и как точно вярвам, че ще ги постигна. Благодаря за разбирането!",

казва хип хоп поетът.

Някои от закачливите коментари гласят "Превърна се в от Анакин Скайуокър в Дарт Вейдър, ти, Хазарт!".

Ицо обоснова решението си да се включи в политиката с това, че вече е време да направи нещо по-сериозно и конструктивно, а не само да пише песни и да дава интервюта.

"Имам хубав живот. Имам невероятна жена и три прекрасни дъщери. Даваш интервюта, пишеш статии и статуси, хората ги харесват и ти се радват. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, ама в България има много неща, които не ти харесват. Променяш ли нещо с тия песни, с тия интервюта и статии? Нищо не променяш",

смята, възпитаникът на Класическата гимназия, известен като уникален хип-хоп поет.

Той е много различен не само по отношение на жанра, ами изобщо в правенето на музика. Невероятен разказвач - текстовете на "Ъпсурт", както се знае, са негово дело. До болка ироничен, шамаросва с език наляво и надясно този и онзи, съвсем безпощадно и брутално. Затова е толкова обичан. Ицо е от хората, които много държат на семейството си и смятат това за най-скъпото нещо.

Други двама музиканти по традиция също се явяват на избори. От "Демократична България - Обединение" залагат във Варна на Стоян Михалев за водач на листа. Певецът от "Киора" от години се занимава повече с политика, отколкото с музика.

Васо Гюров, също от ДБ е в листите е под номер 106 в 23 МИР в София.

"Вярвам, че след времето на борците, предстоят времената на будителите и вдъхновителите", казва възпитаникът на Софийската математическа гимназия.

Рокаджията и основател на група "Ревю" това лято се прояви и като сърцат герой, който спаси от удавяне баща и синът му.

Снимка: Булфото

Гюров е едно от най-харесваните, емблематични и бунтарски лица в рок музиката. Гражданската му активност също е сред най-характерните му качества. Година след като първата му група "Кале" се разпада, Гюров основава "Ревю". На следващата година излиза албумът им "Милена+ "Ревю", а песните "Ала-бала", "Директор на водопад" и "Чичо" са познати на младите хора и днес. Баща на три деца, той от години е член на "Зелено движение", а опазването на природата е сред челните места в приоритетите му, особено българското Черноморие.

При Светльо Витков от "Глас Народен", водач на листите в 23 и 25 МИР в столицата, ситуацията е по-различна, отколкото при колегите му-той е лидер на партия.

Фронтменът на "Хиподил" се явява и като кандидат - президент. Музикантът от години присъства и в политиката, и на сцената.

"Искам да увеличим доверието към и гласовете на ПП Глас Народен, защото партиите на "протестите", които влязоха в парламента в предишното НС, показаха, че се интересуват от постове и партийни интереси, а не от нуждите на българските граждани. Това са и поредните избори, в които се явяват нови месии. Като лидер на партия "Глас Народен" се кандидатирам за президент, а като най-разпознаваемото лице в партията - водач на листи за увеличение на гласовете за партията. Напълно нормално. Не е важно за мен къде ще съм, а къде повече ще мога да защитя интереса на хората, които са дали вота си за "Глас Народен" и мен. По-полезен ще съм в президентството, а "Глас Народен" - в парламента. Участвам, защото не съм съгласен с 30 годишния модел на управление, който не се интересува за нищо друго, освен за себе си и близките хора и икономически кръгове",

казва още той. Присъствието му като водач на листата в 25 МИР, където са други представители на изкуството, Ицо Хазарта и Евегени Будинов, Светльо коментира така: "Те нямат партия, не са лидери. За разлика от тях, създадох партия "Глас Народен", която вече съществува 8 години. Имаме своя програма и каузи, като нося пряка отговорност за всичко. И повтарям - аз съм лидер, а те са желаещи да станат депутати, без да носят отговорност за политическите решения на партията. В политически план нямаме нищо общо", категоричен е той.

Снимка: Булфото

За всичките прекарани години в политиката, изводите до които стига са, че мнозина искат уж промяна, а всъщност се вълнуват от това да са богати, известни и с власт. "Нямаме национално самосъзнание, всеки е сам за себе си. Няма стремеж към образование, а към бърза печалба. Няма стремеж към духовно развитие, а има алчност, злоба и завист. Това трябва да променим!", смята изпълнителят на "Скакауец".

Сцена

Евгени Будинов, който вече е бил депутат, се явява на 7-мо място в листата на "ГЕРБ-СДС, в 25 МИР в София. Будинов сподели пред "Дир.бг", че участва и на тези избори, макар и позицията му да е на кантар. Той смята смята за правилно да има хора от областта на културата, които да са в парламента, когато се творят закони, свързани с нея. 

"Всички, които ме познават знаят, че не се възприемам, като политик. Аз съм един актьор, с гражданска позиция и искам да защитавам интересите на хората на изкуството и културата. Смятам, че политиците трябва да спрат да неглижират културния сектор и да разберат, че той е един от най-важните. Културен и умен народ - силна държава! На фона на всички фалшиви герои вярвам, че можем да ни върнем сигурността и да излезем от кризата", твърди той. И добавя: "Протегната ръка и прегръдка вместо юмрук! Животът е кратък, изкуството е вечно!".

Снимка: БТА

Актьорът Веселин Калановски присъства в листата на "Демократична България - Обединение", в 25 МИР в столицата на 106 позиция, както и в тази в Ямбол. Макар да има успешна кариера в театъра, киното и телевизията, Калановски също от известно време се занимава и с политика. Беше общински съветник в столицата. Той е завършил класа на проф. Енчо Халачев, има средно техническо образование - инсталации с високо налягане и парни котли. Работил година в ТЕЦ "Трайчо Костов".

Веселин Калановски с колегата си Любомир Ковачев

Снимка: Булфото

Когато излязъл от казармата, не го пуснали да кандидатствам във ВИТИЗ и станах шофьор на пощенска кола. После през 90-те играел в театър "Възраждане", получавали прилични заплати, но му се наложило да работи и като шофьор на такси. В продължение на година и половина. От 10 до 14 бил на репетиции, после дремвал докъм четири, в 18 бил в театъра, на представление от 19 до 21 и после слагал табелата "Кооп такси" на капака на колата си. Карал до 2-3 през нощта. Бил е и барман.

През 2017 г. Калановски е сред учредителите на "Да, България" и е водач на кандидат-депутатските листи в Благоевград и Враца. На парламентарните избори през април и юли 2021 година е водач на листата на Демократична България в 31 МИР - Ямбол.

Режисьорът Борис Панкин се кандидатира от партия "Изправи се БГ! Ние идваме" в два райноа - 23 и 24 МИР в София, и в двата на 113 място. Панкин е артист с богат опит. Той завършва режисура при проф. Гриша Островски в тогавашния ВИТИЗ, след това специализира в академия "Буш" в Берлин и в националната театрална академия "Силвио д"Амико", Италия.

Снимка:Булфото

Дебютира в Смолян с постановката на "Мюзикъл за пет пари" (по "Опера за три гроша") на Бертолд Брехт. Работел е през 90-те години като режисьор в Монреал. Отличен е на четвърто по ред място в ТОП класацията за "Най-добрите български режисьори" със 141 гласа и без нито един отрицателен вот. Поставя мюзикълите "Ах, този джаз", "Коса", "Чикаго", "Да пееш под дъжда". Като дете е мечтаел да стане футболист.

Две актриси, които скоро имат рожден ден, са в листите.

Нона Йотова, също и певица, и поетеса, е в листата на БСП в Русе на втора позиция и в понеделник ще навърши 55 години. Тя вече е била депутат. Казва, че професията й заложена и баща й също е искал да бъде актьор.

Снимка: БТА

Актрисата Десислава Спасова, известна като Касиел Ноа Ашер, на 29 октомври има юбилей, става на 50 години. Тя се явява от "Продължаваме промяна" в 23 МИР в София на 113 позиция. На нея също занаята й е в гените, майка е актрисата Рут Рафаилова (от еврейски произход), а баща ѝ е режисьорът Красимир Спасов. В началото на кариерата си се наричаше Деса Красова, а през 2000 г. смени името си на Касиел Ноа Ашер.

Снимка: BulFoto

Либрето

В списъка на "Българска социалдемокрация", с лидер Александър Томов, в 23 МИР е оперният певец Калуди Калудов. Дали известността му ще е притегателна за гласове, предстои да се види, но мястото му на оперната сцена е емблематично. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди. От 80-те години международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), "Ковънт Гардън", "Метрополитън" и други световни оперни театри.

Калудов и Веселина Кацарова

Снимка: Булфото

Примата Дарина Такова се явява от листата на "Продължаваме промяната" в 23 МИР в столицата с номер 111. Такова е сред артистите на Националната опера в продължението на шест сезона от 1989 г. Печели различни награди от престижни състезания-в Лисабон, София, Барселона, Тревизо и други. През 1992 г. започва международна активна кариера на най-големите оперни сцени в света: "Teatro alla Scala" - Милано, "Teatro dell"opera di Roma", във Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, "Метрополитън опера" в Ню Йорк и други.

Снимка: Официален профил във Facebook

Макар присърце да са й промените в културата, тя е наясно, че има по-важни неща на дневен ред. "Очакванията ми са да се състави коалиционно правителство и работещо народно събрание. Само по този начин може да се премине през назряващата криза в толкова много сектори на живота ни. Разбира се, приоритет е бързото и ефективно преодоляване на кризите в здравеопазването, икономиката и енергийния сектор. Моят ресор е култура и съм напълно наясно, че преди стабилизирането на тези три сектора, в него ще е трудно да бъдат направени работещи решения и промени за преодоляване на последствията от Ковид кризата. В по-дългосрочен план, вярвам, че в културата са наложителни реформи основно по отношение на финансирането и управлението на бюджетите за култура, но и в насърчаването на структурни и управленски промени в културните институции за повишаване на качеството на културния продукт на България, за да може той да бъде поставен адекватно на картата на Европа",

каза Такова пред "Дир.бг".

Представител на писателите и сценаристите е Любен Дилов-син, който ще играе от "ГЕРБ-СДС" в Бургас. Политиката не му е чужда, бил е депутат в 40-то Народно събрание (от листата на ОДС) и в 45-тото Народно събрание и 46-тото Народно събрание (от листата на ГЕРБ-СДС).

 

Снимка: БТА