14-годишната испанска престолонаследничка, наричаната "принцеса на Дисни" заради русите си коси, изнесе важна реч на наградите на фондацията "Принцесата на Жирона" в Барселона в понеделник, когато протести посрещнаха баща ѝ - 51-годишния крал Фелипе, в каталунската столица.

Вижте снимки >>

Леонор, която носи титлата принцеса на Жирона, представи речта си и на английски, и на каталан.

"От много ранна възраст нашите родители са ни разказвали за Каталуния. Благодарение на тях знаем повече за каталунската история и култура. Тази земя, Каталуния, винаги ще заема специално място в сърцето ми", каза Леонор.

Фондацията "Принцесата на Жирона" отдава почит на изключителните постижения на хора на възраст от 16 до 35 години от всички краища на света. В понеделник сред тях бе и инженерът от Масачузетския технологичен институт Хю Хер, наричан "лидер на бионичната епоха" заради революционната си работа в разработването на бионични крайници, чиито функции силно се доближават до тези на естествените.

"За първи път говоря в ролята си на принцеса на Жирона", добави Леонор."За мен е чест, защото сме почти на една възраст. Искам да поздравя тазгодишните победители, както и тези от предишни години. Сформирате страхотно семейство, което ще продължи да се развива благодарение на вашето благородство. Вие сте пример за младите хора в цяла Испания."

Принцесата бе в компанията на родителите си - крал Фелипе, кралица Летисия, и сестра си принцеса София. Престолонаследничката носеше червен костюм от туид с асиметрично закопчаване и златисти копчета. Майка ѝ - Летисия, която вече си е извоювала статут на модна икона сред кралските особи бе стилна и семпла в черен костюм с панталон, а ръкавите, от лакътя надолу, бяха украсени с пера. По-малката дъщеря на кралското семейство бе в светла рокля с лек асиметричен момент.