Семейство Кенеди е обект на медийно внимание от десетилетия. И въпреки че във фамилията има изключително интересни персони, в чиито вени тече кръвта на династията, едва ли има по-интересен живот от този на съпругата на покойния президент Джон Ф. Кенеди - Жаклин Кенеди Онасис. Но Жаклин не е просто президентска съпруга, а жена с интелект, амбиция и непокорен дух.

Вижте снимки на Джаки >>

Ако сте любопитни да научите малко повече за една от най-обичаните първи дами на Америка, която днес щеше да навърши 90 години, прочетете 15-те тайни за Джаки.

Единият ѝ крак е по-къс от другия

Ако погледнем към перфектната стойка на Джаки и нейната изящна походка, няма как да предположим, че е имало някакво несъвършенство в тялото ѝ. В книгата си "Момичето на Джаки: Моят живот със семейство Кенеди", бившата лична асистентка на първата дама - Кати Маккиън, разкрива, че краката на госпожа Кенеди са били с различна дължина.

"Към едното токче на всеки чифт обувки на госпожа Кенеди имаше четвъртинчова подложка, която трябваше да компенсира това, че единият ѝ крак бе малко по-къс от другия", пише Маккиън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Като дете е много дива

Според президентската библиотека и музей "Джон Ф. Кенеди" един от учителите ѝ я описва като "истинско дяволче". Очевидно Кенеди или Бувие, както се казва по това време, е създавала доста проблеми в училището на мис Чаплин в Ню Йорк. Класната ѝ Етел Стрингфелоу пише в бележника ѝ, че "обезпокоителното ѝ поведение в часа по география я принудило да я изгодни от стаята."

Посещавала е три различни колежа

След завършването на училището на мис Портър в Кънектикът, Джаки Бувие започва да учи история, литература, изкуство и френски в колежа "Васар" в Ню Йорк. Като част от следването си прекарва на път - учи една година в Париж, а след като се завръща в Щатите и се премества в университета "Джордж Вашингтон", за да е по-близо до семейството си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изпуска голяма възможност да работи за Vogue

Докато е в колежа, Бувие участва в конкурс с надеждата да спечели работа като младши редактор в рамките на 1 година, като трябва да пътува между Ню Йорк и Париж. Сред над 1000 участници, есето ѝ, в което се разказва за 3 исторически личности, е избрано за победител. Но заради безпокойството на майка си, тя напуска Франция и се отказва от наградата.

Веднъж интервюира Ричард Никсън

Започва първата си работа през есента на 1951 г. във вестник Вашингтон Таймс-Хералд като "питаща фотографка", като работата ѝ е да обикаля града да задава въпроси на хора, които присъстват на събития, и да ги снима. Докато е във вестника, интервюира Ричард Никсън и отразява коронацията на кралица Елизабет II. Това не е никак малко за момиче, излязло току-що от колежа.

Има и друг годеж преди Джон Ф. Кенеди

Джон Кенеди не е първият мъж, за когото Жаклин Бувие е била сгодена. Преди това тя казва "да" на брокера Джон Дж. У. Хъстед-младши.

"В един снежен декемврийски ден, тя, която е толкова предпазлива и взискателна, действа импулсивно и се съгласява да се омъжи за този млад човек, когото познава едва от месец", пише Барбара Лийминг в "Жаклин Бувие Кенеди Онасис: Неразказаната история".

Разбира се краткият и необмислен годеж не преминава в брак, тъй като Бувие го разваля.

Притеснява, че Джон Ф. Кенеди прилича твърде много на баща ѝ

Джаки Кенеди вижда баща си Джон Верну Бувие III като женкар. А бъдещият ѝ съпруг твърде много ѝ напомня на него. В писмо до ирландския поет Джоузеф Ленърд, преди да се омъжи, Джаки изразява съмненията си по отношение на Джон Ф. Кенеди:

"По някакъв начин той е като баща ми - обича преследването и е отегчен от завоеванието. Веднъж женен има нужда от доказателство, че все още е привлекателен, затова флиртува с други жени и те обижда. Видях как това едва не уби мама."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мрази сватбената си рокля

Когато си поставен в ситуацията да си бъдещата първа дама на САЩ, сватбата ти е е много повече публично събитие, отколкото празник на любовта. В този смисъл Джаки няма думата как ще изглежда сватбената ѝ рокля. Според New England Historical Society тя ненавиждала роклята си и смятала, че акцентира върху плоските ѝ гърди и с нея изглежда като абажур.

Има репродуктивни проблеми

На 27 ноември 1957 г. тя ражда Карълайн. Това обаче не е първият път, в който Джаки е бременна. Преди това тя преживява спонтанен аборт, а първото ѝ дете Арабела е мъртвородено.

Ненавижда да бъде домакиня

Въпреки че Джаки не е напълно убедена, че тя трябва да бъде част от световната политика, последното нещо, което иска да бъде е домакиня. В писмо до Ленърд през 1953 г. 23-годишната Бувие казва:

"Може би просто съм заслепена и си представям себе си в бляскавия свят на аристократите и династичните хора, а не просто тъжна малка домакиня... Този свят може да бляскав отвън, но когато си в него и си самотен, може да бъде Ад."

Известният ѝ розов костюм Chanel е копие

Един от най-популярните тоалети на Джаки е нейният розов костюм и кръглата шапка - тези, които носи в деня на убийството на Кенеди в Далас. И въпреки че повечето хора смятат, че тоалетът е дело на френската модна къща Chanel, през 2012 г. Карл Лагерфелд разкри, че костюмът е бил копие. Явно, след като Джаки е обсъждана от пресата, че харчи много пари за дизайнерски дрехи на световни модни къщи, тя започва да си шие подобни тоалети в собствената си страна.

След смъртта на съпруга ѝ започва да се съмнява в Бог

След убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 г. Джаки, която е католичка, започва да се съмнява в добротата на Бог и да си задава въпроси за съдбата си.

В писмо до Ленърд тя пише, че е огорчена от Господ след загубата на съпруга си и казва:

"Бог трябва ми даде обяснение дали ще Го видя някога."

Има таен романс с британския посланик в САЩ

Между Джон Кенеди и втория ѝ съпруг Аристотел Онасис, Джаки е имала и друг любовник - Дейвид Ормсби-Гор, пети лорд на Харлех и британски посланик в САЩ. По времето, когато Джаки остава вдовица, Ормсби-Гор също губи жена си в автомобилна катастрофа и чувството на загуба и самота сближава двойката.

Кенеди обаче се чувства неудобно да се омъжи за някого, който е бил близък със съпруга ѝ и отхвърля предложението на Ормсби-Гор. През 1968 г. тя му пише:

"Ако някога успея да намеря утеха и комфорт, трябва да е с някого, който не е част от изпълнения ми с болка свят, останл в миналото. Мога да го намеря сега, ако светът ни остави намира."

Джаки и Аристотел Онасис

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Успява да сключи сделка с Майкъл Джексън за книга

След смъртта на втория ѝ съпруг Джаки Кенеди Онасис решава да се завърне към писането и редакторството и си намира работа в Doubleday Books. През '80-те години тя успява да осигури сделка с Майкъл Джексън.

"Тя беше единственият човек в Америка, който успя да се свърже с него по телефона", казва Стивън Дейвис - авторът на "Лунната походка".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Опълчва се срещу папараците

Онасис остава популярен обект за медиите дълго след като напуска Белия дом. Тя и децата ѝ често са преследвани от папараци и най-вече от Рон Галела. Според "Time" Онасис е съдила Галела два пъти и не само че си издейства ограничителна заповед да не я приближава на повече от 50 метра, но и забрана да снима нея и семейството ѝ.