Пол Маккартни отбеляза 80-ия си рожден ден по-рано - с концерт в Ню Джърси в четвъртък, на който го поздравиха негови известни приятели и 60 000 фена. Подобно на няколко други представители на поколението с мотото "надявам се да умра, преди да остарея", сред които Боб Дилън, "Rollign Stones" и бившия бийтъл Ринго Стар, Маккартни продължава да работи и да изнася концерти.

"Той притежава младежка буйност, която е неостаряваща", казва Боб Спиц, биограф на "The Beatles". "Все още има нещо от това 21-годишно момче, което прозира във всичките му изпълнения".

Не може да се отрече обаче, че времето му се е отразило. Гласът му не е същият, трудно достига високите тонове, показа краткото му турне в САЩ. Но публиката му прощава това и е убедена, че той още има какво да предложи.

Спрингстийн се присъедини на сцената към Пол Маккартни на стадион "Метлайф" в Ист Ръдърфорд, Ню Джърси, в четвъртък, а публиката спонтанно изпя "Happy Birthday"', още преди Джон Бон Джоуви да извади букет от балони по време на биса.

За да отбележи рождения ден на легендарния музикант, блогът Стереогъм покани 80 артисти да изберат любимата си песен на изълнителят и изборът беше много разнообразен - от парчето отпреди "The Beatles" "In Spite of All the Danger'' от 1958 г. до песента му с Риана и Кание Уест от 2016 г. "FourFiveSeconds''.

Дейвид Кросби и Дан Ауербах от "Блек кийс" заложиха на "Eleanor Rigby''. Шоуменът Уейн Койн от "The Flaming Lips" избра "Magical Mystery Tour". Стив Ърл предпочете "Every Night'', а Джо Елиът от "Def Leppard" - "Little Lamb Dragonfly".

Мнозина отбелязаха, че е несправедливо да се избира само една песен.

Една от централните улици на Ливърпул "Matthew street", където е бил клубът, в който от 1961 г. до 1963 г. се е изявявала легендарната четворка, изпяла "Let it be", е преименувана на "McCartney street", предаде ТАСС.

Според списание "Rolling Stone" група "The Beatles" е на първо място в класацията на най-великите изпълнители на всички времена. Британската рокгрупа от е най-успешната в историята с над 600 милиона продадени копия от плочите ѝ. Тя води по брой песни, заели първо място в класациите, както във Великобритания, така и в САЩ, пише БТА. Освен това печели 10 награди "Грами", а списание "Time" включи музикантите от нея сред най-влиятелните личности на 20-ти век.

"The Beatles" просъществува от 1960 до 1970 г., след което се разпада и всеки от членовете й започва солова кариера. От тях Маккартни и 81-годишният барабанист Ринго Стар все още работят. Джон Ленън беше застрелян през 1980 г. в Ню Йорк, а Джордж Харисън почина през 2001 г. от рак.

Снимка: АР/БТА