За много хора сключването на брак с член на британското кралско семейство изглежда като сбъдната мечта... Приказка за крале и кралици, принцове и принцеси, превърнала се в реалност. Но да бъдеш част от аристократичната фамилия означава да спазваш множество правила и безброй изисквания, а някои от тях са направо нелепи.

Ето и няколко от изненадващите принципи, които трябва изрично да се следват при кралска сватба.

Кралските особи трябва да получат разрешението на кралицата, за да се оженят

Според Закона за кралските бракове от 1772 г. висшите членове на кралското семейство не могат да се оженят за някой, който е разведен или е католик. Това обаче се променя със Закона за наследяването на короната през 2013 г., според който първите шестима по ред за трона се нуждаят от разрешението на кралицата да се оженят. Тя разреши на принц Чарлз да сключи брак с Камила Паркър-Боулс, както и на принц Уилям да се ожени за Кейт Мидълтън и принц Хари да направи Меган Маркъл своя законна съпруга.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Те могат да се женят за простолюдието - отново с разрешението на кралицата

Назад във времето на членовете на кралското семейство бе разрешено да се женят само за други кралски особи. Ето защо принц Чарлз се ожени за лейди Даяна Спенсър вместо за Камила Паркър-Боулс, тъй като Даяна беше с кралска кръв, докато Камила - не. Това в крайна сметка доведе до редица проблеми за британското кралско семейство. В наши дни членовете на кралската британска фамилия могат да се женят за всеки, включително и за обикновените хора, но за да се случи това, те се нуждаят от разрешението от кралицата.

Сватбата на принц Уилиям и Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да си женен за кралица кралицата не означава, че ще бъдеш крал

Когато британска кралица се омъжва, съпругът ѝ става крал-консорт - това означава, че получава титлата и уважението идващо с нея, но няма да поеме управлението, ако кралицата почине. Съпругът на кралица Елизабет - принц Филип, никога не е става крал, защото във вените му тече гръцка и немска кръв. Същото е било и със съпруга на кралица Виктория - принц Алберт. Той е бил германец, следователно става принц-консорт. Когато принц Уилям стане крал, херцогинята на Кеймбридж ще носи титлата кралица-консорт.

Кралица Елизабет II и принц Филип

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кралските особи не могат да бъдат въвлечени в политиката

Членовете на кралското семейство нямат право да участват в политически събития. Това включва гласуване и кандидатура за всяка форма на публична длъжност. Основната причина, поради която не могат да вземат никакво участие в политиката, е, че трябва да са напълно неутрални. Хората трябва да ги приемат като близки до тях.

Не ядат миди

Членовете на кралското семейство са съветвани да стоят далеч от миди, тъй като те крият по-висок риск от хранително отравяне в сравнение с другите храни. По тази причина същото важи за месото – приготвено алангле, пиенето на чешмяна вода в чужди страни, както и екзотичните или пикантните ястия. Не всички членове на кралското семейство, обаче, се придържат към тези строги правила, понеже принц Чарлз казва, че обича да похапва миди в определени случаи.

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Без селфита

Когато Меган Маркъл беше в Нотингам с принц Хари, фен поиска да си направи селфи с нея. Тогава тя отговори, че правилата не го позволяват. И докато в интернет се срещат няколко селфита, които включват членове на кралския семейство, кралицата, принц Уилям и Кейт никога не позират за тях.

Без автографи също

На кралското семейство е забранено да дава автографи. Единствено им е позволено да слагат подписа си на официални документи, които са разрешени от кралицата. Има много основателна причина за това правило - то е да попречи на подписите им да бъдат подправени. Съществуват обаче изключения. Ако член на кралското семейство присъства на официално събитие с книга за гости, той е свободен да я подпише.

Сватбата на принц Уилиям и Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Винаги пътуват с траурно облекло в багажа

Когато кралското семейство пътува, те винаги трябва да носят черно облекло, в случай, че някой от фамилията почине. Тази традиция започва още през 1952 г., когато кралица Елизабет е на кралска обиколка с принц Филип в Кения. По това време баща ѝ - крал Джордж VI, внезапно умира. Тогава тя не е имала погребално облекло, затова кацайки в Англия е накарала асистента си да ѝ занесе рокля на борда на самолета.

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

Снимка: Getty Images/Guliver Photos