Датската кралица Маргрете, която изненада поданиците си, като абдикира от престола по-рано тази година, се завръща като дизайнер на костюмите за балетно представление по повод 150-ата годишнина на увеселителния парк "Тиволи", съобщи АП, като се позова на управата на парка.

Кралица Маргрете, която е на 83 години, е била дизайнер на костюми и сценограф повече от десет пъти за театър "Пантомима" в "Тиволи" през годините. Сега тя създава костюмите и сценографията за балетна постановка по приказката "Глупавият Ханс" на Ханс Кристиян Андерсен.

В изявление, публикувано от Градините "Тиволи", кралицата казва, че постановката ще е "забавно шоу и очаквам с нетърпение приключението да се разгърне на сцената". Представленията започват на 22 юни.

Театър "Пантомима", който е на открито, е една от забележителностите в увеселителния парк, пише БТА.

Снимки на кралица Маргрете>>>

Приказката "Глупавият Ханс" на Андерсен е публикувана през 1855 г. и разказва историята на трима братя, всеки от които се надява да се ожени за кралската дъщеря. Двамата по-големи и по-умни братя не успяват, но малкият им брат, който е известен с това, че не е твърде умен, се жени за принцесата и по-късно става крал.

В навечерието на Нова година кралица Маргрете обяви, че се оттегля от престола след две седмици заради здравословни проблеми. Тя изненада датчаните, които очакваха тя да остане на престола до края на дните си, каквато е традицията в датската монархия. Маргрете стана първият датски монарх от над 900 години, който сам се отказва от трона. Синът й е наследи като крал Фредерик Десети, след като Маргрете официално подписа абдикацията си.

Маргрете е надарен художник. Нейна абстрактна картина бе продадена на търг в Копенхаген за 160 000 крони (23 300 щатски долара) по-рано този месец. От 2001 г. досега Маргрете е автор на костюмите и сценографията на няколко балетни постановки, най-често по приказки на Андерсен. Миналата година тя създаде роклите и декора за "Снежната кралица" в "Тиволи".