Адвокатът на Шон "Диди" Комбс заяви, че обиските на федерални агенти в имотите на рапъра и бизнесмен в Лос Анджелис и Маями в рамките на разследването за трафик за сексуална експлоатация са били при "прекомерна употреба на сили на военно ниво", съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. Защитникът добави, че изпълнителят е "невинен и ще продължи борбата" да очисти името си.

Това бе първото публично изявление от екипа на музикалния магнат, след като жилищата му бяха претърсени от агенти на следствената служба на Министерство на вътрешната сигурност на САЩ.

"Вчера имаше прекомерна свръхупотреба на сила на военно ниво при изпълнение на заповедите за претърсване в жилищата на г-н Комбс. Няма извинение за прекомерната демонстрация на сила и враждебност, показани от властите или за отношението към децата и служителите му", се посочва в изявлението на адвокат Арън Дайър.

Обиските бяха част от текущо разследване на федералните власти в Ню Йорк за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, казаха за АП представители на правоохранителните органи. Те не бяха оторизирани публично да обсъждат подробности по разследването и говориха пред агенцията анонимно.

Комбс не е задържан или разговарял с властите, нито той, нито членове на семейството му са арестувани и няма ограничения спрямо тях за пътувания според изявлението на Дайър. Адвокатът каза, че "безпрецедентната засада" е довела до "преждевременно осъждане на г-н Кумс и не е нищо повече от лов на вещици въз основа на безпочвени обвинения, отправени в граждански искове".

На синовете на рапъра Джъстин и Кристиан "Кинг" били поставени белезници по време на обиска в жилището на баща им в Лос Анджелис. Кинг, който е на 25 г., е изпълнител, чиято песен "Can't Stop Won't Stop" в сътрудничество с Кодак Блек оглави хип-хоп класацията на Billboard през 2022 г.

Разследването идва след поредица от дела за сексуални злоупотреби, заведени срещу Кумс през последните месеци. Той е сред най-влиятелните хип-хоп продуценти през последните три десетилетия. Известен преди като Puff Daddy, той създаде една от най-големите хип-хоп империи. Oсновател е на компанията Bad Boy Records, носител е на три награди "Грами" и е работил с известни изпълнители като Notorious B.I.G., Мери Джей Блайдж, Ъшър, Лил Ким, Фейт Еванс и 112. Сред немузикалните му бизнес начинания са алкохолни напитки, линия за спортна мода, телевизионна мрежа. Те бележат неуспех след началото на съдебните битки срещу Кумс. Сделката му с водещия производител на алкохолни напитки Diageo бе прекратена след съдебно дело през януари. Модната му линия "Шон Джон" вече не се предлага в магазините на Macy's, един от основните партньори на бранда му, а Walmart предлага на силно занижени цени на разпродажба отделни артикули от линията. През ноември миналата година Кумс се оттегли като президент на Revolt TV, която е с фокус върху музика и социални проблеми на афроамериканците.