Директната загуба от отменянето на концерта на рапъра Травис Скот на 28 юли на пирамидите в Гиза би струвало около 300 милиона местни паунда (около 8.8 милиона евро), обяви компанията "Ticketmarche", оторизирана с организацията на събитието в Египет, цитирана онлайн изданието "Egypt Independent".

Изпълнителният директор на фирмата Мохамед Сераг заяви, че пет дни преди датата, все още не е ясно, дали събитието ще се проведе. Оборудването и чуждестранният екип, който придружава музиканта, са в Египет, но нямат разрешение за достъп в района на пирамидите, добави той. По думите му подготовката е трябвало да започне на 20 юли, но никой не го е информирал официално за отмяна на музикалното събитие.

Ако шоуто се проведе, ще бъде предавано на живо и гледано от приблизително 200 милиона души, което би било безпрецедентна реклама за египетския туризъм, каза още Сераг. Той уточни, че четири хиляди билети са продадени на чужденци, всеки от които ще остане най-малко една седмица в страната.

Директорът на "Ticketmarche" се опасява, че отменянето на изявата на рапъра може да доведе до отмяна на планираните концерти на други международни изпълнители в Египет.

Снимка: АР/БТА

В средата на юли Синдикатът на египетските музиканти, който дава разрешение за публичните музикални изяви в страната, обяви, че отменя концерта на Скот на фона на кампания в социалните мрежи, свързваща американската звезда с "антиегиептски афроцентристки планове", "сатанински ритуали" и действия, които "нарушават социалните ценности", припомня БТА.

Малко по-късно компанията организатор "Live Nation Middle East" потвърди, че музикалното събитие ще се проведе.

Билетите за концерта, който получи подкрепата на Египетската агенция по туризма, бяха изкупени светкавично след началото на продажбата им на цени между 4000 и 6500 египетски паунда (225 и 365 лева).

Снимка: Getty Images