Активисти са хвърлили торта в лицето на восъчната фигура на крал Чарлз в музея "Мадам Тюсо" в Лондон, съобщи BBC.

Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват как двама протестиращи, облечени с тениски "Just Stop Oil", хвърлят торта в лицето на британския монарх. 

Лондонската полиция съобщи, че четирима души са арестувани за престъпното деяние и щетите.

От музея "Мадам Тюсо" казаха: "Приблизително в 10,50 сутринта днес (24 октомври) протестиращите влязоха в зоната на "Световната сцена" в Музея на мадам Тюсо в Лондон и изглежда хвърляха нещо, което може да се уподоби на торта, по нашите фигури от кралското семейство"

Камила обаче не е "вкусила" от десерта.

"Нашият екип по сигурността се справи бързо с инцидента, работим в тясно сътрудничество със столичната полиция по този въпрос. Музеят остава отворен, като нашата кралска фамилия временно е затворена за посетители". 

Информационната агенция PA съобщи, че протестиращите призовават правителството да спре всички нови лицензи и разрешения за нефт и газ.

20-годишната Ели Макфадън от Глазгоу каза: "Ние сме тук, защото се стремим да защитим нашите свободи и права, защото се стремим да защитим тази зелена и приятна земя, която е наследство на всички нас".

Акцията се случва след подобен протест по-рано този месец със "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия.

Тогава те хвърлиха доматена супа върху известната картина, която впоследствие беше почистена и отново изложена. От галерията казаха, че картината е била покрита със стъкло и следователно не е повредена.

Embed from Getty Images