Звездата от филма "Барби" Америка Ферера призова в слово пред влиятелни личности в Холивуд за по-голямо латино представителство в киното, съобщи Асошиейтед прес.

"Според числата нашата индустрия налага пред света доминиращия наратив, че латиноамериканците или не съществуват, или са бедни имигрирали престъпници", каза носителката на награда "Еми" на Дамския обяд на Академията за кинематографично изкуство и наука.

Актрисата каза, че била изненадана да научи, че испанците и латиноамериканците си остават недостатъчно представени във филмите през последните 16 години според данни от доклад на Инициативата за включване Аненберг на университета на Южна Калифорния.

Въпреки ръста на испаноговорящото население на САЩ, Ферера посочи, че според изследването подобен ръст не се наблюдава в киното. Проучването установява, че в излезлите миналата година филми повече от половината латиноамериканци са представени като престъпници.

Америка Ферера стана популярна покрай ролята си в сериала „Грозната Бети“

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Аз лично съм съсипана за пореден път", каза Ферера, която е от хондураски произход. Актрисата бе основен лектор на събитието, в което се включиха носителката на "Оскар" Лупита Нионго, Кристен Стюарт, Рита Уилсън, Пати Дженкинс, Ева Лонгория, Лили-Роуз Деп, Райли Киоу, Лесли Ман и други.

Ферера каза, че "системата за дехуманизиране" в киноиндустрия се усеща по множество начини в различни общности като коренното население, американците от азиатски произход и от тихоокеанските острови, афроамериканците и ЛГБТК+ общностите, съобщава БТА.

Актрисата е позната с ролите си в "Супермаркет", анимационния франчайз "Как да си дресираш дракон" и "Грозната Бети", която й донесе награда "Еми" през 2007 г. Така Ферера стана първата латина, която спечели наградата за най-добра актриса във водеща роля.