Френската актриса Анук Гринберг казва в интервю за сп. "Ел", че "всеки, който е работил с Депардийо, знае, че той посяга на жени", съобщи АФП. Тя осъжда "оглушителното мълчание" от страна на филмовата индустрия и също така твърди, че е виждала актьора да "го прави" през 90-те години на миналия век.

Анук Гринберг е бивша партньорка на режисьора Бертран Блие, близък приятел на Жерар Депардийо. Тя иска по този начин да подкрепи актрисата Шарлот Арну, която познава добре и която казва, че е изнасилена два пъти в парижкия дом на актьора в края на август 2018 г. През 2020 г. Депардийо е обвинен в "изнасилване" и "сексуално нападение" в рамките на това разследване.

Срещу него има и показанията на 13 жени, които го обвиняват в сексуално насилие, допълва БТА. Те са публикувани през април от новинарския уебсайт Mediapart. По време на тези разкрития парижката прокуратура съобщи, че "все още не е получила нови жалби".

В началото на октомври Жерар Депардийо публикува отворено писмо, в което отрича обвиненията срещу него, осъжда "линчуването", организирано от "медийния съд". Той настоява, че не е "нито изнасилвач, нито хищник". "Никога, ама никога не съм злоупотребявал с жена", пише той.

"Когато той казва (...), че никога не е нападал жена, аз съм го виждала да го прави през цялото това време", казва Анук Гринберг, имайки предвид 90-те години, когато е била партньорка на Бертран Блие, и снимките с Депардийо на филма "Мерси, живот", излязъл на екран през 1991 г. "Виждала съм го да слага ръце върху ханша им, да ги докосва по гърдите и между краката, като през цялото време се шегува. Чувала съм го да говори по цял ден за формите им, за това как би искал да ги смуче цял ден и никой никога не е казал нищо", обвинява тя.

"Не ми беше спестена словесната му агресия", казва Анук Гринберг, която обяснява, че "двамата с Блие се възбуждаха взаимно от това да унижават жените и да се смеят над това. Екипът правеше намеци и се смееше, за да угоди на кралете. В този момент от живота ми нямах друг избор, освен да се смея със стадото, за да (...) имам малко място", обяснява тя.

Анук Гринберг призовава да бъде нарушено мълчанието, за да бъде помогнато на Шарлот Арну - актрисата, която е подала жалба: "Шарлот е сама срещу всички и затова трябва да продължим напред като група, затова и излизам на светло".