Американската актриса Джейми Лий Къртис получи почетна награда "Златен лъв" за изключителни постижения на кинофестивала във Венеция, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Актрисата благодари на режисьора Джон Карпентър и сценаристката Дебра Хил, чиито филми "Хелоуин" я направиха известна, както и на всички, с които е работила.

Джейми Лий Къртис си спомни и родителите си, актьора Тони Къртис и актрисата Джанет Лий, като каза, че те биха били много горди да я видят как получава толкова ценна за нея награда.

Новият филм от поредицата "Хелоуин убива" беше прожектиран след церемонията по награждаването.

Ролята на детегледачката Лоури Строуд, която се изправя срещу серийния убиец Майкъл Майърс, вече е като втора природа на Джейми Лий Къртис. Тя обясни успеха си в жанра с факта, че лесно се плаши.

"Мисля, че това е вроден талант. Този ужас, който виждате на екрана, е истински, автентичен, няма психологическа подготовка", увери тя на пресконференцията преди церемонията.

Снимка: Getty Images

Известни заглавия с участието на Джейми Лий Къртис са "Риба, наречена Уанда", "Смяна на местата", "Истински лъжи", "Вирус", "Вади ножовете". Тя се е снимала в повече от 80 филма.

Сред отличените със "Златен лъв" за цялостно творчество са Тилда Суинтън, Педро Алмодовар и Ванеса Редгрейв.