Британският комик Джон Клийз повтори твърдението си от 2011 г., че Лондон вече не е английски град, което причини вълна на възмущение и му донесе множество критики.

79-годишният Клийз написа в официалния си Туитър, че приятелите му от чужбина се съгласяват със заключението му, следователно трябва да има истина в него. Комикът определя Лондон като "британския град с най-силен вот за оставане в ЕС". Според статистика, през 2016 г. почти 60% от жителите на английската столица са гласували да не напускат Съюза.

През 2011 г. звездата от "Тhe Fawlty Towers" изказа мнение в австралийска телевизия, че космополитният град на Кралството се усеща като чужд и английската култура изчезва.

Днес, след редица критики по негов адрес, той пусна серия от извинителни туитове, опровергавайки факта, че първата му публикация е свързана с расизъм.

"Подозирам, че трябва да се извиня за привързаността си към английското възпитание, но по някои начини го намирам за по-спокойно, любезно и хумористично, както и по-малко таблоидно и комерсиално, отколкото останалите."

Миналата година комедиантът се премести на Карибските острови, заради разочарованието му от Англия.

Кметът на Лондон Садик Хан каза: "Тези коментари правят Джон Клийз да звучи като героя си Базил Фоулти. Лондончани знаят, че разнообразието на града е най-голямата ни сила. Горди сме, че същевременно сме английската столица, европейски град и глобален център."

Таня Буелтман, професор по история в университета Нортумбрия и поддръжник на правата на гражданите на ЕС, каза, че коментарите на Клийз са предназначени да предизвикат емоции около дебатите за Брекзит, но в същото време сочат много по-голям проблем - начинът, по който британските жители говорят за имиграцията.

Куба Яблоноски, изследовател на социалните науки в Бристол, също изказа учудването си от туита на Кийз: "Той твърди, че дълбоко го е грижа за Великобритания и нейните градове, но явно знае много малко за тях".

Яблоноски добави, че има други британски градове, включително Единбург, Бристол, Манчестър и Глазгоу, чийто цифри в гласуването за оставане в ЕС са били още по-голям брой.

"Ако не е наясно с това, тогава защо изобщо го коментира? Когато аз споделям в Туитър, едва 700 души четат написаното от мен, но когато го прави той - милиони", допълни изледователят.

Британският комик Дом Джоли също порица публикациите на Клийз. Той казва, че колегата му е един от неговите лични герои в комедията, но след становището, което е прочел в публикацията му, се чувства потиснат на много нива.

"Със сигурност е много умен и забавен човек, но туитът му е расистки. Още повече, това е расистки туит от човек, който живее на Карибските острови. Иронията е налудничава!", сподели Джоли.