Американският актьор Ед Аснър, станал звезда на средна възраст с ролята си на Лу Грант в хитовия комедиен сериал "Шоуто на Мери Тайлър Мур" и продължението му "Лу Грант", почина на 91 г., съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

През 1970 г. той влиза в образа на Лу Грант в "Шоуто на Мери Тайлър Мур" и остава в него в продължение на седем сезона. През следващите пет години той изпълнява ролята в "Лу Грант".

С наградата "Еми" през 1978 г.

Снимка: AP/БТА

Аснър е носител на седем награди "Еми", с което поставя рекорд за мъжка роля. Той има три награди "Еми" за най-добър актьор в поддържаща роля за "Шоуто на Мери Тайлър Мур", две награди за най-добър актьор за "Лу Грант" и две награди "Еми" за ролите си в минисериала "Богат, беден" (1975-1976) и в "Корени"' (1976-1977).

Превъплъщава се в повече от 300 роли в киното и телевизията. Бил е президент на Гилдията на филмовите актьори от 1981 г. до 1985 г.

В дома си в Лос Анджелис

Снимка: AP/БТА

Аснър е роден в Канзас Сити, Мисури през 1929 г. Следва журналистика в университета на Чикаго, но се пренасочва към актьорското майсторство, след като преподавател му казва, че в журналистиката не се печели добре. Първата му роля е на Томас Бекет в постановката на студентския театър на "Убийство в катедралата" на Т. С. Елиът.