Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари. Това споделя легендата на френското кино Ален Делон.

Вижте снимки на Делон >>

"Киното не е онова, което беше в миналото. То се промени, звездите се промениха. Когато започнах кариерата си във Франция, бяхме петима приятели, петте пръста на ръката - Жан-Пол Белмондо, Жан-Пиер Касел, Жан-Луи Трентинян, Жан-Клод Бриали и аз, най-малкият, най-младият, Ален Делон. Днес кой пише за звездите? Никой. Пишат се сценарий за пари, за дадена тема", споделя актьорът, който през ноември ще навърши 83 години.

Делон допълва в пространно интервю за френския в. "Монд", цитирано от БТА, че съжалява само за едно нещо, което не е направил през 60-годишната си кариера, а именно, че не се е снимал във филм на жена режисьор. "Искам, преди да умра, да направя филм под режисурата на жена", казва той и споменава френските режисьорки Лиза Азуелос и Майвен, с които би искал да работи.

Съпоставяйки се с колегата си Жан-Пол Белмондо, Делон казва, че между тях има разлика. Белмондо е учил професията в продължение на години и е комедиант, докато "аз съм актьор, а актьорът живее. Аз винаги съм живял моите роли. Никога не съм ги играл", разказва Ален Делон.

Ален Делон и Жан-Пол Белмондо

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В интервюто той споделя, че на 17 години е бил далеч от целта да пробие в киното и е постъпил в армията. Бил пратен в Индокитай и се върнал оттам променен. "Дължа всичко, което съм като мъж, на армията", признава той. Тогава Мишел Корду, жената на кинодеятеля Ив Алегре го харесва и кара мъжа си да го вземе в филма си "Когато се намесва жената". Така през 1957 г. Делон напуска армията и се посвещава на новата си страст - киното. Следват десет филми за по-малко от пет години.

Легендата на френското кино признава, че е попаднал в професията на киното благодарение на жените.

"Те са тези, които ме карат да правя кино. Жените ме искат, дават ми всичко, жени, които са се влюбили в мен. Те са минимум шест или седем години по-възрастни от мен. Тогава аз искам да видя в очите на тези жени, че съм най-красивият, най-високият, най-силният и затова ставам актьор", разказва Делон, използвайки сегашно време.

Getty Images/Guliver Photos

Той споделя, че животът му можело да се развие и по друг начин и той да стане сводник.

Титанът на киното разказва и за намерението си да спре да снима филми, за да не "направи онзи филм, който ще е в повече".

"Имам толкова изключителна кариера, че не искам да направя онзи филм, който ще е в повече, който ще е излишен", признава Делон, който се е снимал в над 80 филма и е работил с най-големите режисьори като Антониони, Висконти, Мелвил.

Същевременно Делон допълва: "Режисьорите, с които бих могъл да снимам филм, са всичките покойници. Кълна ви се, не виждам днес, който може да ме накара да се снимам в негов филм. Или пък трябва да е някой, който да ми представи една страхотна история".

Ален Делон споделя, че преди да се оттегли има намерение да играе в пиеса, озаглавена "Залезът на един звяр" на Жан Фонтен.

В интервюто Делон засяга темата и за сексуалните посегателства, която е много актуална в света на шоубизнеса. "Сексуалният тормоз не се е родило с Харви Уайнстийн. С Уайнстийн се поставя въпросът за властта", казва Делон, визирайки случаите, в които сексуалният тормоз идва от страна на хора, имащи власт над своите жертви.

После Делон споделя, че е бил също жертва на сексуален тормоз като млад.

"Мога да ви потвърдя, че съм бил подлаган на сексуален тормоз, когато бях по-млад. Имаше две или три жени, които ми се нахвърлиха. Приех това, бях щастлив и не извиках полицията", разказва актьорът.