След брака си през 2014 г., Амал Клуни се превърна в една от най-обсъжданите жени на планетата, нейният вкус и стил бяха възхвалявани и анализирани по целия свят. Към днешна дата Клуни отказва да бъде привлечена в публичното пространство по всяка тема, която не е свързана с нейната юридическа професия. 

От Ливан до Лондон

Тази седмица тя беше рожденичка. Появява се на бял свят в Бейрут, Ливан, на 3 февруари 1978 г. Баща й е професор в Американския университет в Бейрут и собственик на туристическа агенция, а майка й е журналист. Когато Амал е била на 2 години, семейството й бяга от Ливан, за да се махне от опустошителната гражданската война, започнала в средата на 70-те години. Семейството се установява в Лондон, Англия, през 1980 г., а Амал посещава малко училище в покрайнините на града. Като отлична студентка, тя печели стипендия за обучение в Оксфордския университет в началото на 1996 г. Докато учи там, тя развива интерес към правата на човека, преди да се дипломира с бакалавърска степен по право през 2000 г.

Снимка: Getty Images

Студентски години

След това Амал постъпва в Юридическия факултет на Нюйоркския университет, за да получи магистърска степен. Тя завършва обучението си през 2002 г. След като издържа адвокатурата, тя работи в една от най-високо квалифицираните адвокатски кантори в света. Работейки като част от групата за защита, Амал представлява много клиенти, включително "Enron" и основателя на "WikiLeaks" Джулиан Асандж, както и "Arthur Andersen" по време на разследвания на техните престъпни дейности. През 2005 г. Амал пренасочва кариерата си към международното право.

Адвокатска кариера

През 2010 г. Амал се завръща в Лондон, за да работи като адвокат за "Doughty Street Chambers", фирма със силна история в областта на гражданските свободи. Тя продължава няколко важни дела в международни съдилища, включително защитата на бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Освен своите дела по наказателна защита, Амал изпълнява и няколко важни консултантски роли. Тя също така е допринесла за инициативата "Глобална среща на върха за прекратяване на сексуалното насилие в конфликти", която работи за защита на правата на жените във военни зони, а в началото на 2015 г.  обявява, че ще представлява Армения в Европейския съд по правата на човека по време на делото срещу Турция за отричането на арменския геноцид.

Извън съда Амал е изнасяла лекции по наказателно право в институции като Лондонския университет и Хагската академия по международно право. Тя служи като гост-преподавател в юридическия факултет на Колумбия.

Бракът с Джордж Клуни

Вече звезда в юридическия свят, Амал влиза още по-рязко под светлината на прожекторите, когато се започва да излиза с актьора Джордж Клуни. Двойката се жени във Венеция, Италия, през септември 2014 г. и малко след това се мести на малък остров в Темза в Лондон. 

БТА

През февруари 2017 г. се появиха твърдения, че Амал е бременна и очаква близнаци. Тя роди момиче и момче - Ела и Александър - на 6 юни 2017 г. в лондонска болница. Впоследствие семейството публикува изявление, в което се казва: "Тази сутрин на бял свят се появиха Ела и Александър Клуни."

Амал не приема предложение за брак на Клуни веднага. В интервю с Елън Дедженерис, актьорът разкри, че на бъдещата му съпруга е отнело около половин час, за да даде отговор на големия му въпрос.

"Застанах на коляно пред нея и казах: "Не мога да си представя да прекарам остатъка от живота си без теб." Тя продължаваше да гледа пръстена, гледаше ме и си казваше: "О, Боже", разказва звездата. "И сега знаем, тъй като имаше плейлист, колко време всъщност отне-беше около 25 минути".