Анди Рурк, басистът на рок групата "The Smiths", почина на 59 години, съобщава BBC.

Китаристът Джони Мар потвърди "с дълбока тъга", че Рурк е починал след продължително боледуване от рак на панкреаса.

В изявление, публикувано в Twitter, Мар каза: "Анди ще бъде запомнен като добра и красива душа от онези, които го познаваха, и като изключително талантлив музикант, ценен от меломаните".

Рурк свири в най-известните песни на "The Smiths", включително "This Charming Man" и "There Is a Light That Never Goes Out", има и солови участия с други музиканти, след разпадането на групата през 1987 г.

Басистът участва и в четирите студийни албума на The Smiths: "The Smiths" от 1984 г., "Meat Is Murder" от 1985 г., "The Queen Is Dead" от 1986 г. и "Strangeways, Here We Come" от 1987 г.

Сродната душа на Рурк от бандата, барабанистът Майк Джойс, написа в Туитър: "Той беше не само най-талантливият басист, с когото някога съм имал привилегията да свиря, но и най-сладкото и забавно момче, което съм срещал. Анди напусна сградата, но неговото музикално наследство е вечно. Вече ми липсваш толкова много. Завинаги в сърцето ми, приятел".

Басистът на"Suede" Мат Осман описа Рурк като "тотално уникален" и "рядко срещан басист, чийто звук можете да разпознаете веднага".

"Спомням си толкова ясно как свирех този брейк на Barbarism отново и отново, опитвайки се да науча рифа и се възхищавах на този стоманен фънк, движещ песента напред", спомня си той.

Продуцентът на "Smiths" Стивън Стрийт добави: "Тъжно ми е да чуя тази новина. Анди беше превъзходен музикант и прекрасен човек".