След 21 години вярна служба актрисата Анджелина Джоли се оттегля от функциите на специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), съобщи АФП.

"След двадесет години работа в системата на ООН усещам, че е време да работя по друг начин и да се ангажирам пряко с бежанците и местни организации", се посочва в изявление на актрисата, разпространено от ВКБООН. В него не се посочва какви ще са бъдещите й инициативи.

"Благодарни сме за десетилетната й служба, за отдадеността й и за приноса й за бежанците и за хората, които са принудени да бягат", се посочва в изявление на ръководителя на ВКБООН Филипо Гранди.

Джоли бе назначена за специален пратеник на ВКБООН през 2012 г. и оттогава е участвала в 60 мисии на терен, привличайки внимание с популярността си към бежанските кризи, припомня БТА.

През юни 2021 г. тя призова за повече солидарност по време на посещение в лагера Гудубо в Буркина Фасо. "Начинът, по който ние като международна общност се опитваме да се справим с конфликтите и несигурността, не работи", каза тя. Актрисата тогава каза, че никога преди не е била така разтревожена от бежанската криза по света. Оттогава броят на бежанците и вътрешно разселените хора стабилно расте и в средата на тази година достигна 100 милиона души.