Ани Ленъкс планира да набира чрез музиката си средства за благородни каузи, като не възнамерява да слага край на изпълнителската си кариера. Това съобщи певицата от "Юритмикс" в интервю за Асошиейтед прес.

Въпреки че Дейв Стюарт, неин партньор в дуото "Юритмикс", което е част от Залата на славата на рокендрола, наскоро написа, че Ленъкс "няма да пътува повече" и няма да участва в турнето "Sweet Dreams 40th Anniversary Tour" тази есен, певицата обясни пред световната осведомителна агенция, че ще продължи да се изявява, особено на събития, които подкрепят каузи, за които е запалена, и ще работи по проекти с нестопанска цел.

Снимка: Getty Images

"Не се оттеглям от нищо", каза Ленъкс и добави: "Просто си давам почивка, защото прекарах десетилетия на път. И на 68-годишна възраст имам голям късмет, че мога да правя еднократни изяви от време на време. Не мисля, че искам да се ангажирам с истинско турне, в което имаш ангажименти за 73 дати вечер след вечер и непрекъснато си по пътищата - това е невероятно интензивно и тежко".

Вместо това Ленъкс планира да се изявява на повече събития като "Time for Change" - кампания за набиране на средства за многобройни организации с нестопанска цел, включително инициативата на Ротари Интернешънъл "Да сложим край на полиомиелита сега" (End Polio Now). Тази неделя Ленъкс пя на сцената на Колизеума в Рим, придружена само от пиано, като част от благотворителната акция.

Алберто Чекини, член на борда на директорите на Ротари Интернешънъл и един от организаторите на събитието, заяви, че Ленъкс е била лесен избор за хедлайнер както заради музиката си, така и заради ангажимента си да сложи край на полиомиелита. Той каза, че провеждането на концерта в Италия ще подсилва посланието на нейното изпълнение.

Дженифър Джоунс, бивш президент на Ротари Интернешънъл и нов член на попечителския съвет на организацията, обяви, че тази година в света са регистрирани само седем случая на полиомиелит, което е с 99,9% по-малко от 1988 г., когато започва Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита.

Ленъкс каза, че е била вдъхновена да се включи в "Да сложим край на полиомиелита сега", защото са толкова близо до изкореняването на болестта, че иска да направи каквото може, за да помогне за тази победа. "За мен е голяма чест да бъда част от това", каза тя.

В интервюто Ленъкс засяга и въпроса за ролята на жените в съвременния свят: "Ами аз съм жена. И съм живяла живота си като жена. Раждала съм и съм губила дете. Така че съм имала някои наистина дълбоки житейски преживявания и се идентифицирам с жените по целия свят. Описвам се като  защото смятам, че овластяването на жените и момичетата трябва да бъде изцяло глобален въпрос".

Съчетаването на музиката с благородните каузи Ани Ленъкс обяснява по следния начин: "Освен забавлението, има и аспект на желанието да променим света. Аз съм само един човек сред милиардите хора на планетата, но това е много сърдечен ангажимент от моя страна - да направя каквото мога".