Антъни Рап, който обвинява носителя на "Оскар" Кевин Спейси, че се е опитал да го прелъсти през 1986 г., свидетелства в нюйоркски съд, че се е почувствал като "елен в светлината на фарове", когато Спейси се е качил върху него на парти, съобщиха Ройтерс и АФП.

Тогава Рап е бил на 14 години и е бил начинаещ актьор. Той съди Спейси от ноември 2020 г., като иска 40 милиона долара обезщетение за побой и умишлено причиняване на емоционален стрес, добавя БТА.

Рап свидетелства във Федерален съд в Манхатън, че е успял "да се измъкне" изпод Спейси. Но преживяването е нарушило "чувството му за принадлежност" към театралната общност.

Пияният тогава Спейси е бил на 26 години и е играел на Бродуей.

"Бях 14-годишно дете и нямах никакво желание за подобно преживяване в живота си", казва Рап, който сега е на 50 години. "Беше невероятно плашещо, много тревожно и напълно противоположно на всичко, което някога съм преживявал."

Кевин Спейси, сега на 63 години, отрича обвиненията на Рап, както и други обвинения в неправомерно сексуално поведение. Във встъпителната си реч в четвъртък адвокатката на Спейси заяви, че Рап е измислил инцидента, за да се опита да увеличи известността си, тъй като завижда на Спейси за успешната актьорска кариера. Тя изтъкна, че обвинението на Антъни Рап е плод на неспособността му да разграничи реалния живот от театрална сцена. Описанието на инцидента много напомня за откъс от пиеса, в която участва Рап.

Очаква се защитата на Спейси да проведе кръстосан разпит на Рап, когато процесът бъде възобновен на вторник.

Рап участва в бродуейския мюзикъл "Rent".

Спейси е носител на две награди "Оскар" - за най-добър актьор в "Американска прелести" и за най-добър поддържащ актьор в "Обичайните заподозрени". Кариерата му обаче пострада много, след като повече от 20 мъже го обвиниха в сексуални посегателства.

Нетфликс го изхвърли от политическия драматичен сериал "Къща от карти", а Кристофър Плъмър го замени в ролята на Пол Гети във "Всичките пари на света" седмици преди планираната премиера на филма.

Кевин Спейси е изправен и пред наказателен процес в Лондон догодина по пет обвинения в сексуални престъпления заради предполагаеми нападения между 2005 г. и 2013 г. Той твърди, че е невинен.

От 2003 г. до 2015 г. Кевин Спейси е художествен директор на лондонския театър "Олд Вик".