Лед Цепелин убедиха апелативен съд в САЩ, че не са плагиатствали встъпителните акорди на прочутата си балада  Stairway to heaven ("Стълба към небето"), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Девети състав на Апелативния съд в Сан Франциско реши с девет срещу два гласа, че легендарното парче на вокала Робърт Плант и на китариста Джими Пейдж от 1971 г. не нарушава авторските права на песента "Таурус" на китариста Ранди Улф от група Спирит, написана четири години по-рано.

Делото бе едно от най-зорко следените съдебни процеси за авторско право в музикалната индустрия. Улф се удави през 1997 г. и делото за авторското право бе заведено от изпълнителя на завещанието му през 2015 г. Той твърдеше, че Пейдж вероятно е написал песента, след като е чул "Таурус", докато Лед Цепелин и Спирит били заедно на турне.

През следващата година съд в Лос Анджелис реши, че няма плагиатство и че акордите се различават съществено. Тричленен съдебен състав на апелативен съд в Лос Анджелис върна делото за преразглеждане през 2018 г.

Бандата през 1973 г.

Снимка: Getty images/Gulliver photos