Федерален апелативен съд в САЩ възстанови голяма част от иска на актрисата Ашли Джъд срещу Харви Уайнстийн за сексуално насилие, след като постанови, че продуцентът е имал власт над актрисата.

Тричленен съдебен състав реши, че Джъд има право да съди бившия продуцент и за сексуално посегателство, и за поругаване. Съдия на по-нисша инстанция по-рано отхвърли частта от иска за сексуално посегателство.

Джъд подаде иск през 2018 г., в който твърди, че по време на среща в хотел в Бевърли Хилс в края на 1996 г. или началото на 1997 г. продуцентът се опитал да я принуди да го гледа как взема душ и да му прави масаж, а след като тя отказва, разгласил из Холивуд, че е "кошмар" да се работи с нея.

Адвокатите на Джъд заведоха делото срещу Уайнстийн по силата на калифорнийския закон, който забранява сексуално насилие от страна на хора с професионална власт. Съдът прие, че законът може да се приложи по отношение на ситуациите, които Джъд описва по време на взаимоотношенията си с Уайнстийн, макар да не е работила за него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Това е важна победа не само за Джъд, но е и за всички жертви на сексуално насилие в професионалните отношения", каза в изявление Теодор Бутрос младши, адвокат на актрисата. "Съдът правилно прецени, че калифорнийският закон забранява сексуално насилие и ответни действия от страна на филмовите продуценти и други хора на влиятелни позиции, дори и извън контекста на трудово-правните отношения", се посочва в изявлението.

Преди две седмици съдия в Ню Йорк отхвърли извънсъдебно споразумение на Уайнстийн с десетки жени, които го обвиняват в сексуално насилие. Споразумението предвиждаше създаване на фонд от близо 19 милиона долара, от който жените, които обвиняват бившия продуцент, да получат обезщетение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джъд, която е на 52 години и е известна с ролите си във филмите "Целуни момичетата" и "Двойно убийство", бе сред дамите, разкрили подробности от отношенията си с Уайнстийн пред "Ню Йорк Таймс" и "Нюйоркър" през 2017 г. и превърнали движението #MeToo в глобален феномен.

Тя заведе делото срещу Уайнстийн на следващата година, след като режисьорът Питър Джаксън призна в интервю, че Уайнстийн го е предупредил да не работи с Джъд по времето, когато той планирал да я покани за роля във "Властелинът на пръстените", припомня БТА.

През март Харви Уайнстийн (68 г.) беше осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално насилие над две жени.

Снимка: AP/БТА