Coolio, който почина внезапно на 59 години, бе звездата на хип-хоп сцената, а "Gangsta's Paradise" се превърна в една от най-успешните песни на всички времена, оглавявайки световните класации.

Въпреки успехът, който натрупа на музикалната сцена...той живя твърде малко. Помним, когато световните телевизии съобщиха, че рапърът от 90-те години е бил открит проснат на пода в банята на къщата на негов приятел. А парамедици констатираха смъртта му, като уточниха, че причината е била "свръхдоза".

Откъде започна всичко...

Coolio, чието истинско име е Артис Леон Айви-младши, е роден на 1 август 1963-a в семейството на Джаки Слейтър и Артис Айви-старши. В гимназията, а и след това в университета "Compton Community", Артис е блестящ ученик, все пак: "I'm a educated fool with money on my mind". Създава си име на рапър още от малък, когато показва таланта си на местната сцена. Тогава прякорът му е "Coolio Iglesias", а по-късно е съкратен само до първото име - Coolio. Като първа работа в сферата на хип-хопа, можем да отчетем участието му в радиостанцията на Ел Ей "KDAY". Още студент, той издава и първия си сингъл "Whatcha Gonna Do?", но публиката не е особено впечатлена. Напредъкът му бе прекъснат, когато се включи в "генгста" схема, която го доведе до затвор и "благодарение" на това разви зависимост към наркотиците. След рехабилитацията той излезе решен да се преориентира - първо като пожарникар в Северна Калифорния, а след това като охранител на летището.

Години по-късно обаче мотивацията да твори си казва думата отново. Той издава дебютния си "It Takes a Thief" албум, който впоследствие става платинен, благодарение на успеха на песента в него "Fantastic Voyage".

"It Takes a Thief" води до драматичен обрат в съдбата на Coolio, тъй като началната му песен достига чак до номер 3 в класацията за сингли в САЩ.

Снимка: Getty Images

Музикалната му кариера уви напредва бавно. Сингълът "You're Gonna Miss Me", прави впечатление, но едва няколко години по-късно. Тогава "хваща окото" на звукозаписната компания "Tommy Boy", която му предлага договор за запис.

Снимка: Getty Images

И така...лека-полека и с все по-висока класация на синглите той става звездаТА. Преди да стане истински известен, Coolio живее живота, за който рапира в "Gangsta's Paradise". Въпреки че там пее за това, че е на 23 години и се чуди дали ще доживее до 24, той бе в началото на 30-те си и бе чакал дълго за своя пробив. Истински превзема световната сцена през 1996 г. заради титлата "най-добро рап изпълнение", благодарение на гангстерският рай, който впрочем е включен в саундтрака на филма "Dangerous Minds" и стига до номер едно на списание "Billboard" през 1995-а. 

Снимка: Getty Images

Но нека отразим и останалата дейност на рапърът, който:

Композира тематичната песен за популярния детски телевизионен сериал "Кенан и Кел" на "Nickelodeon". Освен това Coolio е носител куп награди, сред които: Американска музикална награда, "MTV", "Nickelodeon Kids Choice Awards", "Billboard" и още, и още. Като истински представител на зодия "лъв" Артис е човек на промяната и изкуството. Той променя стила си и се отваря за колаборации с много европейски и международни артисти като Benny Benassi, Ives la rock и Paul Oakenfold. Успешно прави и преход от изпълнител към актьор през 90-те. Участва във филма "Retirement" с Бил Коб и Рип Торн. Взима роли и в "Bateman Dare Devil". Общо казано - Артис е хамелеон.

Освен в актьорската игра, го виждаме и като водещ в "Правилата на Кулио" и "Готвене с Кулио". Впрочем издава и книга по повода: "Cookin' with Coolio: 5 Star Meals at a 1 Star Price" през 2009 г., която става бестселър. Обявявайки се за "гурмето на гетото", той черпи вдъхновение от майка му. Интересът му към кулинарията започва още като дете. След неуспешната "манджа" на майка му, Coolio решава да се активира и да я замести в кухнята. И така се отключва любовта към готвенето. Години по-късно, когато майка му Джаки си отива от този свят, страстта към приготвянето на вкусна храна, се превръща в истинска мания. "Хората учат по-добре, когато се забавляват. Всеки трябва да знае как да готви", казва Гурмето от гетото пред "Variety".

"Любовта е като готвенето - или го правиш с цялото си сърце и душа или не го подхващаш изобщо".

Последната връзка на рапърът е с Мими Айви, но е твърде хаотична. За него Айви си спомня пред "Жените в бизнеса": "Въпреки че го обичах с цялото си сърце, не бях доволна от нашите отношения". По нейни думи, артистът й изневерявал с други жени. Дори и да нямат законен брак, тя все пак взима фамилията му. А за пред хората са "съпруг" и "съпруга". 

Всъщност, той е бил сгоден веднъж - за радиоводещата Хосефа Салинас през '87-а. През цялата му слава и трудности, тя стои на негова страна. Дарява го и с четири деца - три дъщери и един син. Общо обаче има 10 - все от различни жени. 

И така...с над 17 милиона продадени записи по целия свят, носителят на "Грами" и мултиплатинен артист Coolio, известен по целия свят като музикален майстор умира на 28-и септември 2022-а. Спомняме си го. Спомняме си го и от стария клуб "Терминал", когато изнесе концерт през 2019-а и всички запяхме най-популярната песен с него. Спомняме си го и как качи фенове на сцената, за да танцуват. 

За жалост обаче...сега Coolio е в неговия гангстерски рай.

 

Снимка: Getty Images