Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще получат наградата на президента на Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP) за дейността им в обществена полза, гласи съобщение на организацията за граждански права.

Двойката, която създаде благотворителната фондация "Арчиуел", след като се оттегли от кралските си ангажименти и се премести да живее в САЩ, ще получи престижното отличие на церемонията за раздаването на наградите "Имидж" в събота. Тя ще бъде излъчвана на живо.

Сред носителите ѝ са Джеси Джексън, Кондолиза Райс, Мохамед Али, Колин Пауъл - видни за историята на САЩ личности с афро-американски произход. Наградата е присъждана също на звезди от сферата на спорта и музиката, като сред тях са ЛеБрон Джеймс, Риана и Шон "Джей-Зи" Картър.

Вижте снимки на Хари и Меган >>

Фондацията на съпрузите и Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите обединиха сили за създаването на нова награда за принос в борбата за граждански права. Тя е присъдена на доктор Сафия Нобъл, която е професор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и е известна с изследванията за това как дигиталните технологии се пресичат с култура, раса и пол.

"Горди сме да подкрепим работата на Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите и също да бъдем партньор на организацията за новосъздадената годишна награда", се казва в изявление на херцозите на Съсекс.

Снимка: Getty Images

Отличието включва стипендия в размер на 100 хиляди щатски долара, която може да се използва за нови постижения в сферата на работа на лауреата.

"Дигиталните граждански права и защитата от нарушаването им в интернет са важен път към един по-справедлив свят", каза Нобъл в свое изявление. "Работим за по-големи възможности за уязвими хора".

В шоуто, което ще се излъчи в събота, ще участват Мери Джей Блайдж, Кери Уошингтън, LL Coll J, Морган Фрийман, Самюъл Джексън и други.

Снимка: Getty Images