Екипът на австрийския филм "Корсаж", който е кандидат за награда "Оскар" за чуждестранен филм, изпадна в смут и несигурност, след като обвиниха актьора, изпълняващ ролята на император Франц Йосиф в продукцията, в притежание на материали с детска порнография, съобщава чуждестранните медии.

Обществената телевизия ORF, която е копродуцент на филма, съобщи в изявление, разпространено на сайта ѝ, че ще се въздържа от "продуциране и разпространение на продукции с участието на Флориан Тайхтмайстер".

Според медията веригата киносалони Cineplexx, която управлява 400 кинотеатъра в дванадесет страни, изтегля от програмата си лентата, която бе представена миналата година на кинофестивала в Кан.

От професионалната асоциация на кинематографичната индустрия в Австрия съобщиха за АФП, че поддържат "консултации с режисьора и продуцентите" на кандидатурата на "Корсаж" за награда "Оскар".

Трябва да се прави разлика между филма и поведението на актьора, който участва в него, посочват от организацията, избрала заглавието да представи страната на предстоящата церемония по връчване на най-престижните отличия, почитащи седмото изкуство, в категорията за чуждестранен филм.

В петък адвокат на 43-годишния Тайхтмайстер, обяви пред медиите обвинението срещу артиста, който ще се признае за виновен и ще се изправи пред съд на 8 февруари. Той е обвинен в притежание на голямо количество материали с детска порнография, поне в периода февруари 2008 г.- август 2021 г. Ако бъде признат за виновен, е застрашен от лишаване от свобода до две години.

Австрийският национален Бургтеатер, където работи обвиняемият, оповести, че Тайхтмайстер е уволнен.

В изявление, изпратено до АФП в неделя, продуцентите на филма Йохана Шерц и Александер Глер потвърждават, че снимките на продукцията са започнали преди появата на "първите слухове" за актьора през есента на 2021 г., предава БТА, Той ги уверил в отговор на тяхно запитване, че става дума за неверни твърдения.

Двамата заявяват също, че са информирали всички съпродуценти, партньори на продукцията, както и Академията за кинематографично изкуство и наука в САЩ, за досега известните публично факти по случая.

"Корсаж" е представен на 70 фестивала по света и е купен за разпространение в над 90 страни. През декември започна излъчването му по кината в САЩ.