Айрланд Болдуин сподели, че е била жертва на изнасилване и е направила аборт, съобщава "People".

Тя разкри това по повод новия момент със знаковото решение на Върховния съд от 1973 г., което предоставя на жените правото на аборт във всеки щат - то беше отменено от Върховния съд в петък.

Във видео в TikTok, което тя публикува в неделя с послание ""I'm here for you", 26-годишният модел говори за собствените си преживявания след решението на Върховния съд на САЩ. 

"Преди да споделя това, което ще споделя, не смятам, че някой е длъжен да говори за това, ако не се чувства комфортно. Видях безброй TikToks през последните 24 часа, в които жените казват на други жени, че е тяхна отговорност да споделят своята история за аборта. Бях изнасилена, когато бях тийнейджърка и бях в пълно безсъзнание, когато се случи. Това промени живота ми. Едва сега споделям историята си, защото искам другите жени да се чувстват подкрепяни и обичани, независимо дали искат да споделят своята или не", отбеляза тя.

Снимка: Getty Images

Болдуин каза, че не е споделила на "никого", освен на медицинска сестра, която я е лекувала малко след манипулацията, включително на гаджето й по онова време, нито дори на родителите й, Ким Бейсинджър и Алек Болдуин.

"Пазех тази тайна в себе си в продължение на години и това причини много болка на мен и на хората, които обичам", каза тя. Заради тази болка и чувство за вина, Айрланд загубила контрол над живота си. Направила всичко възможно да се разсее от всичко това, но не било лесно.

"Пиех много, купонясвах много, самолекувах се, допуснах насилствени и токсични връзки и приятелства. Виждайки толкова много други смели жени да споделят своите истории, се замислих какъв би бил животът ми, ако бях родила и ако трябваше да отглеждам бебе по време на всичко, което преживях тогава. Като се има предвид, че за разлика от други, аз имам пари и подкрепа, до които много жени нямат достъп. Би било просто травмиращо и невъзможно". 

 

По-късно тя забременяла от приятеля си, но отново абортирала, защото той не искал сериозна връзка. 

"Избрах да направя аборт, защото знам точно какво е чувството да се родиш сред двама души, които се мразят един друг", споделя тя. Относно възможността да даде детето са осиновяване, тя казва, че може би е трябвало, може би - не. Не искала и да отглежда дете без любящ и подкрепящ партньор. 

"Това е вашият живот, това е ваш избор", завърши тя.

След решението щати като Арканзас, Кентъки, Луизиана, Мисури и Южна Дакота вече забраниха абортите. Оттогава в страната избухнаха протести и президентът Джо Байдън се обяви срещу решението, което той нарече "осъществяване на крайна идеология и трагична грешка от Върховния съд".