Италианската актриса и режисьор Азия Ардженто, която е водеща фигура в движението "Аз също", отхвърли обвиненията, че е извършила сексуално посегателство над американския актьор и певец Джими Бенет, когато той е бил на 17 години.

Вижте снимки на Азия и Антъни >>

Актрисата и режисьор разпространи писмо чрез адвоката си. В него се казва, че тя "отрича и отхвърля твърденията за сексуално посегателство, които вчера се съдържаха в статия на в. "Ню Йорк таймс" и които заляха медиите по целия свят", съобщи "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

"Дълбоко шокирана и потресена съм, когато чета тези абсолютно фалшиви новини. Не съм имала никога никаква сексуална връзка с Бенет", казва 42-годишната Ардженто. Тя допълва, че е обект на преследване.

"Нямам друг избор освен да се противопоставя на всички фалшиви твърдения и да се защитя по всякакъв начин", казва актрисата.

"Онова, което ме свързваше с Бенет в продължение на няколко години, беше само чувството на приятелство, което приключи, когато след излагането ми на показ в прочутата история Уайнстийн, Бенет (който имаше сериозни икономически трудности и който преди това предприе юридически действия срещу своите собствени родители, отправяйки им искания за милиони долари), ми отправи неочаквано едно главозамайващо искане за пари. Бенет знаеше, че моят приятел Антъни Бурдейн е възприеман като много богат човек и имаше своя собствена репутация, която да брани в качеството си на много обичан от публиката персонаж", пише в изявлението Ардженто.

"Антъни настоя този въпрос да бъде уреден по частен път", допълва тя. "Това отговаряше на искането на Бенет. Антъни се страхуваше от евентуалната негативна реклама, която такъв човек като Бенет, който той смяташе за опасен, можеше да му донесе. Решихме да отговорим на искането за финансова помощ на Бенет по един показващ съчувствие начин и да откликнем на него. Антъни се ангажира лично да помогне финансово на Бенет. При условие че повече няма да нахлува в нашето лично пространство", казва Азия Ардженто.

Тя завършва изявлението си с думите: "Следователно това е поредният развой на една тъжна за мен история, която ме преследва от известно време". Ардженто казва, че сега само може да се противопостави на това с всички възможни средства пред компетентните органи.

Вчера "Ню Йорк таймс" написа, че Ардженто, която в миналото се е снимала заедно с Бенет, му посегнала сексуално в хотелска стая на 9 май 2013 г. Тогава той бил на 17 години. Това посегателство му нанесло психологическа травма. Бенет мълчал години за него, но решил да го разкрие миналата есен, месец след като Ардженто обяви, че е станала жертва на сексуално посегателство от страна на продуцента Харви Уайнстийн. Той бил възмутен, че насилничката му се представяла за жертва. Зарекъл се да я съди за 3,5 милиона долара. Накрая се стигнало до приятелско уреждане на въпроса и той получил 380 000 долара на няколко вноски тази пролет. По това време Азия бе една от активистките на движението "Аз също", обединяващо жени, преживели сексуални посегателства. Тя изнесе много лекции по темата и произнесе пламенна реч на кинофестивала в Кан.

Нейният приятел Антъни Бурдейн, световно известен кулинарен експерт и автор на няколко книги, тачен от Барак Обама и от Доналд Тръмп, се самоуби през юни. Тогава Азия стана обект на тормоз от хора от неговото обкръжение, които твърдяха, че тя била причина за самоубийството и това наложи нейни близки и съратнички от движението "Аз също" да се обявят в нейна защита и да поискат тормозът срещу нея да спре.