Обединеното кралство, което се готвеше да отпразнува 100-ия рожден ден на обичания от всички съпруг на кралица Елизабет Втора през юни тази година, завинаги ще запомни днешната дата, тъй като на нея херцогът на Единбург напусна този свят... Новината за кончината му дойде от Бъкингамския дворец, а скоро след това всички национални флагове от забележителните сгради във Великобритания бяха свалени на половина в знак на траур.

В последните месеци здравето на аристократа постепенно се влошаваше. В началото на март той претърпя сърдечна операция в лондонската болница "Сейнт Бартоломю", след което бе преместен в частната клиника "Крал Едуард Седми" за лечение на инфекция, за която беше оповестено, че не свързана с Covid-19. След общо четириседмичния му престой по здравни заведения, през който бе посещаван единствено от сина си Чарлз, той бе изписан и транспортиран обратно при съпругата си в замъка Уиндзор, където двамата прекараха по-голямата част от пандемията.

В официалното изявление на кралския двор пише, че си е отишъл спокойно, без обаче да се посочва точна причина за кончината му.

Вижте снимки на принц Филип >>

Бъкингамският дворец обявява смъртта на принц Филип

Снимка: АР/БТА

През май 2017 г. той обяви, че смята да се оттегли от кралските си ангажименти, шегувайки се, че вече е прекалено стар, за да стои изправен. Официално провъзгласи решението си няколко месеца по-късно по време на парада на кралските морски пехотинци. Оттогава сведе публичните си изяви до минимум, прекарвайки дните си в имението на кралицата, намиращо се в Сандрингам, графство Норфолк. Въпреки това, през последните две години бе в замъка Уиндзор, Бъркшир. Именно там с настоящия монарх отпразнуваха 99-ия му рожден ден, както и 73-ата годишнина от сватбата си.

Гражданите на Лондон се редят на опашка, за да поставят цветя в памет на принц Филип пред портите на Бъкингамския дворец

Снимка: АР/БТА

През 2018 г., месец след операцията на тазобедрената си става, той присъства на сватбата на своя внук Хари и Меган Маркъл, а не след дълго бе забелязан да седи до кралицата на мач по поло, провел се в Уиндзор Гейт Парк. През юли същата година обаче пропусна кръщенето на своя правнук Луи Кеймбриджки.

Макар да водеше тих и уединен живот, далеч от очите на обществеността, през януари 2019 г. името му се озова сред водещите заглавия в пресата, след като бе участник в автомобилна катастрофа. По онова време той обясни, че излизайки от алеята на имението, е бил заслепен от слънчевите лъчи, при което е загубил управление над превозното средство и се е блъснал в друга кола, движеща се по пътя. Вследствие на инцидента, двете жени, возили се в ударения от него автомобил, се нуждаеха от болнично лечение, но за щастие 9-месечното бебе с тях бе напълно невредимо. След случилото се херцогът доброволно предаде шофьорската си книжка и повече не се качи зад волана.

Снимка: Getty Images

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу, второстепенен член на гръцката кралска фамилия, както и на Британското кралско семейство. Той бе съпруг и на Елизабет Втора и херцог на Единбург.

Родителите му са Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и принцеса Алис Батенберг. По-голямата част от детството му преминава в Англия, където учи в училището "Гордънстаун", а след това завършва Кралския морски колеж в Дартмут, Девън. Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ през 1945 г., на служба във военноморския флот на Великобритания.

Две години по-късно става британски поданик, след като се от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си - Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет - бъдещата кралица на Обединеното кралство.

Елизабет Втора и Филип обявяват годежа си на 10 юли 1947 г.

Снимка: АР/БТА

След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е "Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург". През 1948 г. се ражда и първото им дете - престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI.

Сватбата на принц Филип и Елизабет втора - 20 ноември 1947 г.

Снимка: АР/БТА

Въпреки всичко, в някои английски кръгове на него се гледа с подозрение, понеже роднините му са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата - но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла с предимно церемониален характер. Това е още по-унизително, когато той осъзнава, че този пост не съответства на величествената му осанка, както той споделя по-късно пред BBC.