Българинът Благовест Ахилов, който отдавна живее и работи в Канада, е номиниран за Канадските екранни награди. Това става ясно от списъка с номинациите, обявен преди дни от Академията за канадско кино и телевизия, а новината бе потвърдена от Ахилов за БТА.

Това е първа номинация за най-престижните канадски награди за сънародника ни, който вече има 11 номинации за американските телевизионни награди "Еми".

Благ Ахилов, както е известен в Канада, е част от екипа на филма "DinoDana: TheMovie", номиниран за звуков монтаж в конкуренция с колективи, работили по четири други продукции.

Канадските екранни отличия са най-авторитетните отличия за тамошните артисти, кинематографи и творци в развлекателната индустрия. Често са определяни за еквивалент на "Оскар" и "Еми", с също така се сравняват и с британските БАФТА и френските "Сезар". Връчват се от Академията за канадско кино и телевизия от 2013 г., когато обединяват предишните отделни призове за постижения в киното и в телевизията. Наградите отличават артистичните и технически постижения във филмовата индустрия и продукции на англоезичната телевизия и електронните медии.

Снимка: Facebook

Лауреатите на канадските награди ще бъдат обявени в началото на април.

Ахилов е роден в България и когато е на 4 години и половина заминава с родителите си за Лондон, а пет години по-късно семейството се установява в Канада, където са вече 26 години.

Завършва висшето си образование в университета "Full Sail Entertainment" във Флорида, САЩ. В Канада започва работа като звуков инженер в компанията "Sinking Ship. С екипа ѝ работи по сериалa "DinoDana", който има няколко сезона и е много популярен. Номинацията е за игралния филм, базиран върху сериала. Ахилов сътрудничи с част от колегите си от "Full Sail Entertainment" по игралния филм, макар вече да е фрийлансър и да има свое студио.

"Режисьорът много държеше да изразим всички нюанси в чувствата на динозаврите от филма", каза Ахилов. Затова той и екипът му развиват емоциите на героите и чрез звука.

Сега той работи върху седем сериала на стрийминг платформата Paramount +. Специалистът има опит от сътрудничеството със стрийминг платформи като Hulu, Amazon Prime Video, Netflix и други.

Родителите на Благ Ахилов също са артисти - майка му Яна Ахилова е преподавател по пиано, а баща му Александър Ахилов е художник и визуален артист.

Благ Ахилов често идва в България и прекарва много време с роднините си.

"Дядо ми Борислав Владиков има огромно влияние в живота ми, научи ме на много неща за родината, историята и наследството", каза Ахилов пред БТА.

Владиков е писател, драматург, поет, общественик и издател. Благодарение на несекващата връзка с близките и роднините в България, с които общува постоянно, Ахилов се справя отлично с българския език не само говоримо, но и писмено.

"Дядо ми ме научи на толкова много неща, но за жалост почина миналата година. Той бе поет и отскоро библиотека в Благоевград носи неговото име", споделя Ахилов.

Съпругата му Емили, която е от Канада, вече е влюбена в България. Емили и Благовест мечтаят скоро да имат възможност да доведат и дъщеричката си Натали в България.