19-годишната "Мис България Свят" 2018 Калина Митева е завършила училището към руското посолство. Сега е студентка първи курс във Висшето училище по мениджмънт в София, специалност "Интернешънъл мениджмънт." Свободно владее английски, руски, а отскоро учи и испански. Нейната кауза е да помага на деца в неравностойно положение. Младото момиче вече е в Китай, където представя България на 68-ия конкурс "Мис Свят", финалът на който ще се състои на 8 декември. Разговаряме с красавицата за емоционалните ѝ спомени от детството, за щастието да имаш много братя и сестри, които да обичаш като родни, и за какво може да се използва една престижна корона за красота.

Вижте снимки на Калина >>

Калина, разкажи ми за детството си? Кои са спомените, които никога няма да забравиш от тази период?

Детството е най-вълшебният период в живота на човека. Мечтаем за бъдещето, опознаваме живота и откриваме красотите му. Имам различни ярки и емоционални спомени от празници, рождени дни, но най-вече от пътувания. Благодарение на моето семейство успях да стигна до Америка, Африка, Азия, да опозная нови култури и народи. Танцувах близо 10 години народни танци, карах ски всяка зима, а по цяло лято изкарвах на морето. В общи линии се занимавах с неща, които са ми дали и са ме научили на много. Никога няма да забравя това време.

Снимка: Instagram

Какво е семейството ти?

Имам голямо, любящо и задружно семейство. Много братя, сестри, братовчеди. Всеки член на семейството се реализира в различна сфера.

От 5 години майка ти и баща ти са приемни родители. Това те подтиква и ти да приемеш за своя кауза подпомагането на деца в неравностойно положение... В какво се изразява дейността на родителите ти?

Родителите ми отвориха дома ни за напълно непознати деца в нужда, които отглеждаме, обичаме, възпитаваме и развиваме. До такава степен приемаме децата като свои, че понякога забравяме, че не са наша плът и кръв.

Кога започна да работиш като доброволец към фондация "Надежда за малките"? Разкажи за вашите проекти там?

Работата ми като доброволец във фондация "Надежда за малките" започна неофициално покрай мама преди около 5 години, а официално - като навърших пълнолетие. Преди това съм участвала в инициативи, свързани с други подобни домове и институции.

Има ли случка от общуването с малчуганите, която дълбоко те е разтърсила?

Повечето от случаите, свързани с тези деца, са фрапиращи и затрогващи. Не мога да посоча само един такъв.

Защо избра да запишеш точно училището към Руското посолство в България? На какво те научиха там?

След като завърших 7-и клас, реших да продължа с изучаването на езици. Говоря английски, затова се записах в 133 СОУ "А. С. Пушкин", където започнах да уча руски. Част от семейството ми са завършили Училището към руското посолство и от желание да продължа традицията година по-късно се озовах там. Не знаех много руски, само падежите и главните фрази, и въобще не можех да говоря, но пък ме приеха благодарение на математиката и английския ми. Беше голямо предизвикателство да попадна в изцяло руска среда. Коренно различно и непознато за мен място, където дисциплината и уважението са най-важната част от обучението.

Снимка: Официален профил във Facebook

Кои са любимите ти руски писатели и поети? Успя ли да се влюбиш в руската литература?

Изучавах доста обстойно руската литература. Минали сме през Есенин, Пушкин, Гогол, Лермонтов, Достоевски и така до Толстой. Любим обаче винаги ще ми остане Пушкин. Именно за неговия Евгений Онегин писах на изпитите.

Какви книги четеш?

Доскоро четях предимно литературата, дадена ни в училище и нямах време да разнообразявам. Обичам да чета различни жанрове, но избягвам фантастика, мистерии и ужаси. Просто не са моят тип книги.

Короната на "Мис България Свят" как промени живота ти?

Короната дойде при мен много неочаквано. Направи ме още по-отговорна и организирана, срещна ме с нови хора, откри нови мирогледи към мен и ме мотивира за нови постижения. Това определено промени плановете ми за близкото бъдеще.

Какво искаш да покажеш и разкажеш за българките и за България на конкурса "Мис Свят" в Китай?

По време на конкурса във видео-визитката, която наскоро заснехме, обикаляйки цялата ни страна, ще покажа красотата на България, както и традициите и обичаите ни. Ще представя български народен танц, а също така съм подготвила малки подаръчета за всяка една от участничките, които ще им позволят да усетят уханието на българската роза.

Как се подготви за престижния конкурс?

Подготовката е много сериозна. Първото нещо, което направих, бе да заснема официалната ми фотосесия за "Мис Свят". След това започнах да тренирам за спортното предизвикателство, репетиции за шоуто на талантите и подготовка на костюмите и роклите, с които ще представя страната ни. Заснех две видеа: видео-визитка за България и видео за каузата, която ще представя на конкурса. Подготвих и подарък за благотворителния търг, който ще се проведе по време на едномесечния ми престой в Китай.

Снимка: Официален профил във Facebook

Пред какви предизвикателства ще бъдете поставяни по време на конкурса?

По време на целия конкурс ние ще бъдем наблюдавани от журито как се държим. Освен това ще преминем през различни предизвикателства, като спортно предизвикателство, вечер на талантите, head-to-head challenge и други, които ще бъдат обявени съвсем скоро от "Мис Свят". Повече за тях ще можете да разберете на моята фейсбук страница "Miss World-Bulgaria".

Година и половина си модел в "Ивет фешън". Много често моделите са смятани за красавици с не дотам богат умствен багаж. Как ще коментираш тeзи твърдения?

Това е някакъв мит, който отдавна е разсеян. Работейки с "Ивет Фешън", се срещам с доста модели, които определено имат богат умствен багаж.

Има ли модел, който те вдъхновява?

Харесвам Роми Стридж. Но има и още много личности, които ме вдъхновяват като Киара Ферани, Оливия Кулпо, Оксана Самойлова.

Преди да станеш модел си била модна фотографка. От коя страна на камерата е по-трудно? А по-вълнуващо?

Преди да стана модел се бях запалила по фотографията. Завърших курс по фотография и фотошоп. Не знам откъде тръгна слухът, че съм била моден фотограф, защото всъщност обичам да снимам предимно природа. И двете страни на обектива имат своята специфика и трудности. Не мога да кажа кое е по сложно, но хубавото от цялата работа е, че когато си минал по единия път, знаеш как стоят нещата там и благодарение на това става по-лесно, когато си от другата страна. По-вълнуващо със сигурност е да си пред обективите, защото не знаеш какво точно се е получило и очакваш резултата с интерес.

Имаш ли си приятел?

Да, имам приятел.

Той зарадва ли се на титлата ти "Мис България"? Насърчава ли развитието ти или те ревнува?

Да, всеки човек, който обича, би се зарадвал на успехите на любимия си. Той ме подкрепя във всяко мое начинание.

В областта на модата "пенсионирането" е твърде рано. Как се виждаш след 10 години?

10 години хем са малко, хем са много. През този период аз ще се развивам като модел, а също така и в професионална насока, ще пътувам и ще се радвам на младостта си. Предполагам, а пък и се надявам, че след "пенсионирането" ми ще имам хубава работа, собствен дом и ще създам семейство.

Кое е най-важното в живота, според теб? Амбициозна ли си? Готова ли се да пренебрегнеш всичко заради кариерата?

Най-важното за всеки човек е собственото му здраве и това на неговите близки! Амбициозна съм и определено постигам целите, които поставям пред себе си, но никога не пренебрегвам принципите си в името на кариерата.

Имаш ли някакви корекции по себе си?

Не съм си правила никакви корекции. Напълно натурална съм.

А би ли си направила такива по-нататък в годините?

Нямам планове за бъдещи корекции.

Как поддържаш форма? Спортуваш ли?

Старая се да се храня здравословно, не спазвам диети. Движа се доста, обичам да се разхождам в планината и да ходя на фитнес.

Какво ще кажеш на твоите връстнички - къде е ключът на успеха?

Ключът на успеха се крие в доброто образование и добре подредените цели и приоритети. Много е важно да знаеш какво точно искаш да постигнеш в живота си.

Желаем ти успех на конкурса в Китай!

Благодаря ви! Ще използвам момента да се обърна към българския народ и да го призова да гласува за нашата страна на 8 декември на www.missworld.com. Дотогава как върви развитието ми в Саня, където ще се проведе конкурса "Мис Свят" 2018, всеки може да проследи в страницата във Фейсбук - Miss Worid Bulgaria и в мобилното приложение Мobstar.

Снимка: Instagram