Премиерата с червен килим на новия филм с Лиъм Нийсън в Ню Йорк беше отменена заради негови расистки коментари по време на интервю, пише Би Би Си.

Репортерите са били уведомени, че събитието с червен килим на премиерата на "Студено отмъщение" няма да се състои два часа преди него. Организаторите са обявили, че няма да има снимки и интервюта преди прожекцията.

Междувременно Лиъм Нийсън отрече да е расист, а е искал да разшири дискусията около расизма.

Скандалът с актьора се разрази в последните дни, след като той разказа как е обикалял с палка, надявайки се, че чернокож човек ще излезе от кръчма, ще се заяде с него и така "ще може да го убие". Фрустрацията на Нийсън дошла, след като негова близка приятелка била изнасилена от чернокож.

Той сподели това в интервю за в. "Индипендът", докато промотираше филма "Студено отмъщение", в който героят му търси възмездие за убийството на сина си. Лиъм Нийсън нарече реакцията си "ужасна" и обясни, че това за него е е бил урок за "първичната необходимост" от отмъщение.

В социалните мрежи обаче разказът му бързо се разпространи и мнозина се засегнаха от коментара му, пише в. "Индипендънт". Някои изтъкнаха, че това не са били просто мисли в главата на актьора, а той действително седмица е обикалят, търсейки чернокож, когото да убие.

"Щеше ли Лиъм Нийсън да прояви същата енергичност, ако нападателят беше бял?" - попита потребител на Туитър.

Други се насочиха към расовото неравенство. "Това, че Лиъм Нийсън е бил готов да убие който и да е чернокож заради недоказано обвинение, че някой е направил нещо, показва колко незначим и пренебрежим е животът на чернокожите" - написа друг човек в Туитър.

Възмущение предизвика и фокусирането върху расата на извършителя, след като Лиъм Нийсън каза, че такъв е бил вторият му въпрос. Други изтъкнаха, че актьорът въобще не се е страхувал, че може да има последици от разказа му.

"Никога не бях изпитвал нужда да се освободя от задръжките си", заяви 66-годишният актьор в предаването "Добро утро Америка" на телевизия Ей Би Си, цитиран от БТА.