Когато седнете да гледате филм с Том Круз, има неща, които е неизбежно да не видите. Например бързо бягане, магнетично излъчване, физическа издръжливост и каскадьорско зрелище. През годините Круз е доказал, че има малко превозни средства или сгради, на които да не се качи или от които да не скочи. Няма умение, което да не може да овладее и да покаже на екрана, няма и история, която да не може да усъвършенства в най-привлекателната за публиката форма.

Съвсем с причина той все още е една от най-големите холивудски звезди и напълно заслужено влиза в списъка на "Empire" за 50-те най-велики актьори на всички времена.

С филмовата си кариера, която продължава повече от четири десетилетия, Том вероятно е най-голямата филмова звезда на това поколение. Той се свързва с толкова много емблематични филмови моменти. Получава номинации за "Оскар" - едната, от които е за ролята му в "Роден на четвърти юли" от 89-а и "Джери Магуайър" от 96-а, както и за най-добър актьор в поддържащата роля във филма "Магнолия" от 99-а. Тези три изпълнения му осигуряват и наградата "Златен глобус". Другите му четири номинации са от Холивудската чуждестранна преса за "Рискован бизнес" от 83-а, "Доблестни мъже" - 92-ра, "Последният самурай" от 2003-а и "Тропическа буря" - 2008-а. Благодарение на тези роли Том получава възможността да работи с някои от най-добрите режисьори в бранша, сред които: Оливър Стоун, Пол Томас Андерсън, Стенли Кубрик, Стивън Спилбърг, Роб Райнър и Камерън Кроу.

Кариерата му е завладяваща - Круз се възползва от харизмата и увереността си като начинаещ актьор, който започва с драми, а след това продължава с блокбастърни спектакли. И през всички тези периоди се усеща искреност в разказаните истории и оживяването на героите - което днес го кара да разширява границите на екранното действие повече, отколкото някои хора са смятали за възможно.

Топ 6 филми с Том Круз, които трябва да се гледат поне веднъж:

6: "Цветът на парите", оценен със от IMDb:

Първото (и единствено) сътрудничество на Круз със Скорсезе - "Цветът на парите", донесе "Оскар" на звездата Пол Нюман. Той се превъплъщава в прочутия си герой от "Развратникът" - Бързия Еди Фелсън, който се е оттеглил от играта, но се съгласява да стане наставник на младия играч на билярд Винсънт Лориа (в ролята на Круз). Младата надежда усвоява твърде добре занаята, и в крайна сметка учителят и ученикът се изправят един срещу друг на шампионат.

5: "Мисията невъзможна", с оценка 7,1:

Круз се превъплъщава в образа на Итън Хънт, който в първия филм е принуден да поеме ръководството на Силите за невъзможни мисии, тъй като екипът е предаден. Под режисурата на Брайън ДеПалма първата "Мисия невъзможна" (1996 г.) - създава най-емблематичният образ - този на Круз, който се спуска по жици, за да избегне лазерна аларма. Успехът на филма дава началото на поредицата, която привлича уважавани режисьори от ранга на: Джон У, Джей Джей Ейбрамс, Брад Бърд и Кристофър Маккуори.

Снимка: Getty Images

4: "Доблестни мъже", оценен на 7,7:

Базиран на пиесата от 1989-а на Арън Соркин, който адаптира сценария на филма, това е съдебна драма, посветена на военния съд на двама морски пехотинци, които са обвинени в убийството на свой колега. Но вместо да разказва историята на обвиняемите, Соркин се фокусира върху предизвикателствата, пред които са изправени адвокатите им - лейтенант Даниел Кафи (в ролята на Круз) и лейтенант-командир Джоан Галоуей (в ролята на Деми Мур). Когато Кафи усеща, че всичко е загубено, той призовава на подсъдимата скамейка полковника от морската пехота Нейтън Джесъп (Джак Никълсън). За ролята си Круз печели трета номинация за "Златен глобус".

3. "На ръба на утрешния ден", с цели 7,9:

Том получава най-добрите отзиви от повече от десетилетие насам с този научнофантастичен екшън, режисиран от Дъг Лиман, който напомня "Денят на земята", ако се развиваше в разгара на битката. Действието се случва в бъдещето, когато Земята е завладяна от извънземни, а майор Бил Кейдж, който играе Круз, е основно пиар, изпратен в битка. Не е изненадващо, че той почти веднага е убит. Но изглежда, че Кейдж е попаднал във времева примка, в която е изпратен обратно в деня преди смъртта си и основно е наставляван от твърдия сержант Рита Вратаски, изиграна от Емили Блънт, която го научава на нещо ново. Бил се връща обратно в битката, за да бъде убит отново, и така сценарият се повтаря. Както се казва в заглавието на филма: "Живей, умри, повтори". Много умна предпоставка и много добра игра от Круз и Блънт.

Снимка: Getty Images

2: "Магнолия", с рейтинг 8:

Макар че до този момент актьорът е свикнал да бъде главното действащо лице във филмите си, все пак се съгласява да приеме поддържаща роля, за да се включи в мащабния филм "Магнолия" на Пол Томас Андерсън. Там Круз играе Франк Маки, който крие редица семейни тайни. Интересен факт е, че за целия филм Том присъства общо 27 минути на екран. Въпреки това критиците са особено впечатлени от уязвимостта, която се промъква в героя на Том, а за изпълнението той печели третия си "Златен глобус", третата си номинация за "Оскар" и две номинации от Гилдията на филмовите актьори.

Снимка: Getty Images

1: "Топ Гън: Маверик", с доста високата оценка - 8,3:

36 години след оригиналния "Топ Гън" Toм е начело на продължението, което се превръща в един от най-добре рецензираните блокбастъри през последните години. Той отново е в ролята на Пийт "Маверик" Мичъл, който въпреки звездните си постижения, не е бил повишен в службата заради неподчинението си в миналото, но въпреки това е повикан да обучава група бъдещи "Маверици" как да изпълнят почти невъзможна мисия. Макар че ослепителната усмивка на Маверик все още е непокътната, животът е взел своето, което Круз признава при среща с бившия си съперник Айс (Вал Килмър), чийто отмъстителен син Рустър (Майлс Телър), е един от учениците на Маверик. В ролята си Круз е едновременно енергичен и съзерцателен - печеливша комбинация, която води до едно от най-добрите му изпълнения. 

Том Круз е изключително успешен актьор и продуцент, като според "The Numbers 31" от филмите му са спечелени над 100 милиона долара в световния бокс офис. Освен това той е признат за главно действащо лице в 38 различни филма. Том, който впрочем навърши 61 тази седмица, е най-популярният "екшън" мъж в Холивуд, което не е изненада, след като бе обявен за един от най-високоплатените актьори в света.

Снимка: Getty Images