Американският комедиен актьор Бил Козби, най-известен с главната роля в ситкома "Шоуто на Бил Козби", бе осъден на 3 до 10 години затвор за дрогиране и сексуално насилие над жена през 2004 г.

Вижте снимки >>

Това означава, че Козби ще излежи най-малко три години в затвора, преди да може да подаде молба за предсрочно освобождаване. Той също така е осъден да плати глоба от 25 000 долара.

Джанис Дикинсън поздравява Андреа Констанд

Снимка: БТА

"Никой не е над закона и никой не трябва да получава различно отношение в зависимост от това къде живее, кой е, или заради богатство, известност или дори филантропия. Извършването на сексуално насилие с дрогиране има тежка цена и тази цена и свободата ви", заяви съдия Стивън О'Нийл на делото в град Нористаун, щата Пенсилвания.

Адвокатите на 81-годишния Козби бяха поискали домашен арест.

Джанис Дикинсън

Снимка: БТА

Това е първото осъждане на известно лице в ерата на движението #MeToo (Аз също), в което излязоха наяве случаи на сексуално насилие, извършвано от известни мъже в развлекателната индустрия, журналистиката, политиката и технологичните компании.

Виктория Валентино - обвинителка

Снимка: БТА

През април Козби бе намерен за виновен в дрогиране и сексуално насилване на Андреа Констанд през 2004 г. Над 50 жени публично обвиниха комика в сексуално насилие в период от няколко десетилетия, но само жалбата на Констанд стигна до съд.

Съни Уелс - обвинителка

Снимка: БТА

Адвокатите на Козби заявиха, че ще обжалват присъдата. Според специалисти това може да придвижи делото до Върховния съд на щата Пенсилвания, а процедурата може да трае години.

Обвинителките на Козби доволни от присъдата

Снимка: БТА