Каква бе тази странна допирна точка, която се появи вчера между американската суперзвезда Бионсе и бившия вицепрезидент Джо Байдън? И двамата бяха замесени - единият като жертва, другият като предполагаем извършител, в неуместни целувки - най-новите примери за нахлуване в толкова важното в САЩ лично пространство.

Тук не става дума за сексуално насилие, а за жестове, смятани за нежелани и неприлични в държава, в която вълната #MeToo (#Аз Също) се превърна в мъртво вълнение.

В събота вечерта Бионсе беше коронована на гала представление в Лос Анджелис за "Изпълнителка на годината" на церемонията Националната асоциация за развитие на цветнокожите хора (NAACP). Наградите се връчват за изключителни изпълнения в киното, телевизията, музиката и литературата и отбелязват най-добрите изяви на афроамериканската общност.

Но гордостта, почувствана от феновете, беше помрачена от актьора Омери Хардуик, нахокан, че прекалено силно прегърнал лауреатката и я целунал два пъти по дясната буза, втория път близо до устата на звездата.

В онзи момент Бионсе, застанала до съпруга си Джей Зи, не личеше да е обидена. Но социалните мрежи бяха залети от гневни реакции.

По изненадващо съвпадение същия ден в американските новини доминираше обвинение, отправено от бивша законодателка от щата Невада - Луси Флорес, според която бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън неочаквано за нея я целунал по тила през 2014 г.

Полемика, която вероятно ще навреди на очакваната в Белия дом кандидатура на Джо Байдън, фаворит в допитванията в лагера на демократите. Политикът отрече да се е държал непочтено с Флорес.

След това се появиха много снимки, на които Байдън докосва жени. На една от тях, датираща от февруари 2015 г., той прегръща през раменете съпругата на министъра на отбраната Аштън Картър. Същата жена - Стефани Картър, в писмо, публикувано в неделя, отхвърли Байдън да е направил нещо неприлично.

Луси Флорес от своя страна признава, че не е била обект на сексуално насилие "или нещо подобно". Но уверява, че е "законно да се води дебат за това, че мъжете с власт смятат, че имат право да нахлуват в личното пространство на жената".