Бивш модел на "Playboy" твърди, че Бил Козби ѝ посегнал сексуално, след като я е дрогирал в дома си през 1969 г. Ищцата заведе дело във Върховния съд на окръг Лос Анджелис в четвъртък по силата на нов калифорнийски закон, който спира давността на исковете за сексуално насилие, предадава задокеанската преса.

Делото е още едно допълнение към дълга поредица от обвинения спрямо американския комик. Бившата звезда от "Шоуто на Козби" е обвинен в изнасилване, сексуално посегателство и сексуален тормоз от най-малко 60 жени.

В иска си 80-годишната Виктория Валентино казва, че е била актриса и певица преди 54 години, когато се запознала с Козби, който сега е на 85 години. По-късно комикът и актьор се приближил до нея в кафене в Лос Анджелис, където я забелязал да плаче заради скорошната смърт на 6-годишния ѝ син, който се удавил.

Той предложил да плати за SPA процедури на Валентино и нейна приятелка, а след това изпратил кола с шофьор, за да вземе жените за вечеря. Същата вечер в ресторант Козби дал на всяка от тях по едно хапче, казва тя в съдебното дело.

"Ето! Вземете това!", казал им той. "Ще ви накара да се почувствате по-добре. Всички ще се почувстваме по-добре".


Снимка на Виктория от септемврийския брой на "Playboy" през 1963 г.

В иска се казва, че след това Козби откарал жените в дома си, където Валентино изпаднала в безсъзнание на дивана, а по-късно се събудила и станала свидетел как той насилва сексуално неназованата ѝ приятелка. В съдебните документи се твърди, че след това Козби е "осъществил принудителен полов акт" с Валентино и я принудил да му прави френска любов, докато тя е била под въздействие на наркотика.

Говорителят на обвиняемия Андрю Уайът заяви, че в иска на Валентино липсват "каквито и да било доказателства или факти" и че т.нар. закони за обратно разглеждане нарушават конституционните права, целящи да защитят жертвите на престъпления и "тези, които са обвинени в престъпление".

Козби вече беше осъден за сексуално посегателство над бившата треньорка по баскетбол в университета Темпъл Андреа Констанд през 2004 г. в окръжен съд в Монтгомъри през 2018 г., припомня БТА. По това дело той беше осъден на 3 до 10 години затвор, но беше освободен след близо три години, когато Върховният съд на щата Пенсилвания отмени присъдата му през 2021 г.

Бил Козби

Снимка: Getty Images

По-рано тази година съд в Лос Анджелис присъди 500 000 долара на друга жена, която твърди, че Козби е упражнил сексуално насилие над нея в имението на "Плейбой", когато е била тийнейджърка през 1975 г.

Съдебна жалба за сексуално насилие срещу актьора заведоха миналата година пет жени в съда в Манхатън. Жените, три от които били актриси с малки роли в "Шоуто на Козби", твърдят, че са били "сексуално атакувани" от Козби. Някои от тях го обвиняват, че тайно е добавял наркотици в напитките им и ги е насилвал, докато са били в безсъзнание.