Бившата съпруга на писателя Дан Браун, автор на прочутия трилър "Шифърът на Леонардо", заведе дело, в което обвинява автора, че е водил двойнствен живот по време на брака им.

Блайт Браун е внесла иска в съд в Ню Хемпшър в понеделник. Тя твърди, че Дан Браун е имал извънбрачни връзки, докато са били женени, включително и с треньорка на коне за езда от Нидерландия. Освен това дамата настоява да получи дължимото, задето е вдъхновила много от творбите му и му е помагала с идеи и проучвания за романите. Според Блайт писателят е укривал от нея бъдещите си проекти, включително и тв поредица по романите му, както и детска книга, която трябва да излезе на пазара през септември.

Най-пикантни са обвиненията в извънбрачните връзки на писателя. Описвайки поведението на Дан Браун като "незаконно и нечувано", Блайт Браун твърди в иска си, че тя научила за аферите на Дан след развода им през 2019 г., сложил край на 21-годишния им брак.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Блайт Браун обвинява автора на бестселъри, че тайно е харчел огромни суми за подаръци на неназована треньорка на коне, получила от писателя няколко фризийски коня и финансиране за бизнеса си. Бившата съпруга твърди, че "незаконното поведение" било реализирано в Ню Хемпшър, САЩ, както и в Европа и още на Карибите.

"Дан е живял в лъжи поне през последните шест години, като е поддържал имиджа на световноизвестен писател, който живее обикновено в дома си в щата Ню Хемпшър, а в действителност нещата са били напълно различни", пише в иска.

"Години наред Дан тайно е теглил значителни суми от трудно спечеления семеен доход от него и Блайт, за да поддържа безсрамни извънбрачни връзки с жени, двойно по-млади от него и да води тайнствен живот".

Според обвиненията на Блайт Браун, писателят ѝ изневерявал с поне четири жени. В иска тя е представена с инициалите Джей Пи (JP). Бившата половинка на Браун, която е запалена по конната езда, довела през 2013 г. младата треньорка в САЩ, за да обучава конете ѝ. През 2014 г. Дан Браун започнал афера с младата нидерландка, докато тя живеела при семейството след операция на рамото. Според Блайт Браун преди години мъжът ѝ тайно купил на младата дама кон за 345 000 долара, нова кола, камион за транспортиране на коне и платил за ремонта на апартамента ѝ в нейната родина.

В разпространено до медиите изявление Дан Браун казва, че е шокиран от обвиненията и определи иска като "писан, без да се зачита истината", предава БТА. Той твърди, че не е подвел бившата си съпруга за финансите им по време на развода и че тя е получила половината от семейното състояние след развода.

"По причини, известни само на нея и вероятно на адвоката ѝ, Блайт Браун създаде с този иск измислена представа за брака ни, целяща да ме нарани и да ме постави в неудобно положение", посочва писателят.

Блайт Браун, която е известна любителка на конете и на състезанията по езда и конни надбягвания с карети, твърди, че е завела делото, за да защити интереса и позициите си.

"Работихме заедно така упорито, борихме се да създадем нещо смислено", се посочва в нейно контраизявление. "Не познавам мъжа, в който Дан се превърна. Време е да бъдат разкрити неговите измами и предателство. След толкова много болка е време за истината", завършва тя.