Музикален гений, член на рок група или заклет филантроп? Фронтменът на U2 - Боно - няма нужда да се чуди като какъв да се представя, защото е всичко изброено.

Боно е кумир в музикалната индустрия, но и се отличава с ангажимент към социалните и политическите проблеми на нашето време. Градейки с години кариерата си, която му е спечелила милиони фенове по цял свят, певецът не е спирал да демонстрира лично отношение към редица глобални проблеми. А същността на фронтмена ни отваря очите за влиянието на публичните личности върху световните събития.

Пол Дейвид Хюсън

Кой е Пол Дейвид Хюсън? Ами, Боно. Но преди звездата Боно да се роди. Пол е роден на 10 май 1960 година, в семейството на религиозните Айрис и Боби Хюсън. Тя е протестантка, а той е католик и именно поради тази причина Пол и по-големият му брат Норман са отгледани в среда със силна вяра и като членове на Ирландската църква. Семейството му не е заможно, но това не пречи на любопитния и леко разсеян младеж да изучава света около себе си и винаги да гледа от добрата страна на нещата.

Но когато е едва на 14 години Боно преживява изключителна драма -  губи и двамата си родители. Настъпва труден период за бъдещата звезда, който прави характера му по-твърд. А утеха намира в музиката.  

Групата, посланик на доброто

През 1976 г. заедно със своите приятели от училище Дейвид Еванс (известен с псевдонима Едж), Лари Мълън младши и Адам Клейтън сформират група на име Feedback. Малко след това сменят името на The Hype, но след известно време окончателно се спират на U2. Те споделят ангажимент не само към превъзходната рок музика, но и към едно дълбоко духовно християнство. През цялата кариера на U2 религиозността се влива в писането на песни и изпълненията на групата.

U2 моментално придобиват популярност. Започват турнета почти веднага и издават първия си албум, "Boy", през 1980 година.

През следващите две години издават три много успешни албума, сред които "War" и "The Unforgettable Fire", които им носят слава, позната на малко музикални групи тогава. През 1985 година, с групата се свързва Джак Хийли, ръководител на Amnesty International USA и ги кани да се присъединят към турнето "Conspiracy of Hope", за да привлекат вниманието към престъпленията срещу човешките права и да насърчи феновете да се борят с тях.

Именно това ги кара през 1987 г. да издадат албума The Joshua Tree. Техният шести албум и този, който изстрелва групата и нейния фронтмен до върха, като по пътя нагоре прибират и награда "Грами". Следващите им студийни "рожби", включително "Achtung Baby", "Zooropa" и "Pop", също увенчават U2 и Боно с успехи.

През 2000 г., групата се завръща към рок корените си с албума All That You Can't Leave Behind. Създавайки лесна за приемане от публиката, но въздействаща музика, U2 постига страхотни резултати и гради запомняща се репутация, с парчета като Beautiful Day. Песента им носи още награди "Грами" за запис на годината и песен на годината. Албумът How to Dismantle an Atomic Bomb (2004 г.) също се представя повече от добре. Заради двата му водещи сингъла Vertigo и Sometimes You Can't Make It On Your Own, музикантите могат да се похвалят с водещи резултати в класациите и няколко "Грами".

Снимка: Getty Images

През март 2009 г. групата издава "No Line on the Horizon", който също достига върха на американските поп класации, което вече не е изненада. Той включва популярни песни като "Get On Your Boots" и "Magnificent". През следващите години, бял свят виждат албумите "Songs of Innocence", "Songs of Experience" и "Songs of Surrender", който е най-скорошния - от 2023 година.

Мъж за една жена

В днешно време, когато чуем за успешен и известен мъж - няма да се лъжем, че ни минава през ума, че може да се слави и като плейбой. Но при Боно изобщо не е така. Той се носи на крилете на любовта още от ученик, а неговата избраница е бъдещата активистка и бизнесдама Алисън (Али) Стюард. И от една ученическа любов, резултатът днес е почти 42 години брак и четири прекрасни деца.

Снимка: Getty Images

Започват да се срещат още от 16-годишни, когато Али е била огромна опора за Боно, след смъртта на родителите му. Разделят се за кратко, но след това пак се събират. Връзката им се задълбочава и през 1982 г. минават под венчилото.

Първата им дъщеря - Джордан - се ражда през 1989 г. и споделя рождения ден на баща си. Имат още една дъщеря Ив и двама синове - Илайджа и Джон Ейбрахам. Илайджа следва стъпките на баща си и е водещ вокалист и китарист в рок групата Inhaler, а Ив е актриса с близо 20 години опит.

Голям глас, голямо сърце

Както вече разбрахме, не само Боно се слави като филантроп, а всички членове на групата. Но той е най-изявения.

След като вокалистът обикаля разкъсаните от войната Никарагуа и Ел Салвадор с други активисти, които се стремят да помогнат на жертвите на насилие и бедност в тези страни, той започва все повече да се интересува от тежкото положение на хората в по-слабо развития свят. Дейв "Едж" Евънс описва Боно като човек с неудържима жажда за живот и да бъде велик. Боравейки с времето си като един истински специалист, той дава всичко от себе си, за да е пълноценен в трите най-важни неща в неговия живот - семейството му, бандата и каузата му за едно по-добро бъдеще.

През 2002 г., певецът помага за основаването на организацията Debt, AIDS, Trade, Africa (DATA). Тя цели изкореняване на бедността, глада и разпространението на СПИН в Африка, чрез кампании за осведомяване на обществеността и партньорства в страната. През същата година той се появява на корицата на списание Time със заглавието "Може ли Боно да спаси света?"

През 2004 г., Боно съучреди кампанията ONE, която се бори със същите глобални проблеми. Четири години по-късно, DATA се сля с ONE. През последните години филантропските дейности на Боно се случват предимно зад кулисите. През 2022 г. той издаде мемоарите "Surrender: 40 Songs, One Story". Най-известното пътуване на Боно е през май на 2002 г., когато той пътува из Африка с министъра на финансите на САЩ Пол О'Нийл.

Едно нещо е ясно - Боно не е обикновен човек. Чрез своята музика и участието си в различни благотворителни и социални каузи, фронтменът успява да превърне своята популярност, в средство за вдъхновение към промяната. Трябват ни повече такива звезди. Трябват ни повече такива хора.

Снимка: Getty Images