Известни британски актьори, сред които Брайън Кокс от "Наследници" и Анди Съркис от "Властелинът на пръстените", изразиха солидарност със стачкуващите си американски колеги, предадоха световните осведомителни агенции.

Роб Дилейни, Саймън Пег, Джим Картър, Хейли Атуел, Имелда Стонтън бяха сред тези, които се събраха в центъра на Лондон - седмица след началото на мащабните протестни действия в Холивуд. Американските артисти искат по-високо заплащане и защита от навлизащия в бранша изкуствен интелект.

"Ще бъдем притиснати в ъгъла, вече сме там, особено що се отнася до изкуствения интелект. Това е нещо, което трябва да бъде спряно в основата си", заяви пред репортери Брайън Кокс, според когото Великобритания трябва да приеме закон, строго ограничаващ използването на изкуствен интелект във филмовата индустрия.

Пред Прес асосиейшън той каза, че продукцията "Наследници" щяла да е "глупост", ако не е бил екипът от сценаристи. "Въпросът с изкуствения интелект е сериозен проблем и трябва да бъде решен, преди да започне да се разраства още повече", е мнението на актьора. Според него "вече се е стигнало дотам, че хората си правят аватари, за да се защитят във всеки един аспект".

Брайън Кокс

Снимка: АР/БТА

Според Имелда Стонтън, звездата от "Короната" и от филмовата поредица за Хари Потър, изместването на хората от изкуствения интелект вече се превръща в "глобален проблем, който не се ограничава само до Америка и Англия".

След митинга Анди Съркис заяви пред Прес асосиейшън, че е погрешно да се използва изкуствен интелект, за да се подкопава работата на актьорите. "Вероятно съм един от най-сканираните актьори на планетата за различни филми и проекти... Знам, че образът ми може да бъде използван, движенията ... или гласът ми. Не е правилно, че това е лесно достъпно и се използва, без да се заплаща на артиста", каза той.

В Гилдията на екранните актьори и Американска федерация на телевизионните и радио артисти членуват около 160 000 души. Техните представители не успяха да се договорят с филмовите и телевизионните продуценти.

Снимка: АР/БТА

Множество холивудски звезди застанаха на първата линия на протестите, присъединявайки се към стачкуващите членове на американската Гилдия на сценаристите, които прекратиха работа на 2 май.

За първи път от 1960 г. насам двата профсъюза стачкуват едновременно и това доведе до сериозни проблеми при снимките на холивудските продукции, премиери и други, пише БТА.

Говорейки пред тълпата в Лондон, Роб Дилейни сравни организацията, обединяваща филмовите и телевизионни продуценти, с "глупави малки деца".

"Те се хвалят като малки деца, говорят за приходите, за броя на абонатите и на блокбъстърите... Поискахме монета от пет щатски цента, а те отговориха: "Не, не, нямаме такава", казва той.

Снимка: АР/БТА