Британският принц Андрю планира да оспори юрисдикцията на съда в САЩ по гражданския иск, заведен от жена, която го обвинява в сексуално насилие отпреди две десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Адвокат на херцога на Йорк е внесъл в районен съд в Манхатън документи, според които принцът възнамерява да оспори и процедурата по връчване на иска на Вирджиния Джюфре, която твърди, че била насилвана и от финансиста Джефри Епстийн. Адвокатите на Джюфре не се отзоваха на поканата за коментар.

Принц Андрю (61 г.) е сред най-известните личности, свързани с Епстийн, който бе обвинен от прокуратурата в САЩ през юли 2019 г. за сексуална експлоатация на десетки жени и момичета. Той се самоуби в затвор в Манхатън на 10 август 2019 г.

Джюфре обвинява принц Андрю, че през 2001 г,. когато тя е на 17 г., я принуждава на нежелан от нея сексуален акт в лондонското жилище на Джизлейн Максуел, дългогодишна приятелка на Епстийн. Джюфре твърди, че принц Андрю я е насилвал в дома на Епстийн в Манхатън и на частния остров на Епстийн. Принц Андрю отрича обвиненията в сексуално насилие.