Британското правителство настоява сериалът за кралското семейство "Короната" да излиза с нарочни надписи, че не отразява действителността.

Министърът на културата Оливър Даудън иска стрийминг гигантът "Нетфликс" "да посочи много ясно в началото на всеки епизод", че показаното в поредицата е художествена измислица, пише "Гардиън".

Пред в. Mail On Sunday министърът каза: "Това е красиво художествено произведение, така че, както при други телевизионни продукции, "Нетфликс" трябва да е много ясен още от началото... Страхувам се, че без предупреждението по-младите зрители, които не са преживели събитията, могат да объркат измислиците с факти".

В момента киноманите са предупредени, че сериалът съдържа сцени с голота, секс, насилие и не е подходящо за зрители под 15 години.

Даудън не е първият, който възроптава срещу липсата на достоверност в историческата драма - в медиите на Острова вече се появиха оплаквания, че четвъртият сезон на "Короната" фабрикува събития.

Вижте снимки на британското кралско семейство ТУК>>

Четвъртият сезон на историческата драма, в който се фокусът е върху края на 70-те и 80-те години — с възхода и падането от власт на Маргарет Тачър, конфликта с Аржентина за Фолклендските острови и брака на лейди Даяна Спенсър с принц Чарлз - предизвика много критики. Най-големите спорове са около изобразяването на брака на Чарлз и Даяна. Във филма принцът се обажда всеки ден на Камила Паркър Боулс още в ранните години на брака, а гневните изблици на принцесата водят до принудителни промени в плановете на двойката за посещението в Австралия.

"Той (Чарлз) е един от персонажите, към които изпитвате съчувствие и критика в еднаква степен, може би нерядко такова е и отношението към монархията като цяло", каза Морган пред "Ню Йорк Таймс".

От "Нетфликс" отказват коментар по случая.