Брус Уилис би могъл да се появи редом с Мерилин Монро в холивудски блокбъстър с помощта на изкуствения интелект.

Звездата от "Умирай трудно" се оттегли от актьорската си кариера по-рано тази година, след като беше диагностициран с афазия - състояние, което засяга езика и речта.

Сега 67-годишният Брус стана първата холивудска звезда, която продаде правата си на технологичната фирма Deepcake, което ще позволи неговият движещ се и говорещ образ да бъде използван във филми и телевизия, а бивши и настоящи филмови актьори да се снимат заедно на екрана.

Както се разкрива в документалния филм "Техниката на бъдещето", новаторската сделка проправя пътя към съживяването на мъртви изпълнители, като преди това Брус се е "снимал" в руска реклама, като инженерите са прикрепили цифрово създадената му глава към човешки двойник. Режисьорът на документалния филм Сандро Монети твърди, че това развитие може да промени Холивуд завинаги, тъй като Deepcake се стреми да се превърне в най-голямата световна агенция за таланти.

Снимка: Getty Images

Той каза: "Те мислят по-широко от това да използват тази технология само за готини Instagram клипове. Също така добави, че "това развитие преобръща филмовата индустрия" и го определи като "нова възможност".

"Днешните актьори вече имат шанса да се снимат заедно с класически идоли като Кари Грант или Мерилин Монро. Ако тази технология беше на разположение само малко по-рано, можехме да видим Елвис в негов собствен биографичен филм", добави той, след като Остин Бътлър наскоро се снима като покойния певец във филма "Елвис".

Главният изпълнителен директор на Deepcake Мария Чмир потвърди, че се водят разговори с филмови студия и с наследници на покойни звезди.

Тя каза: "Ние създаваме дигитални двойници на известни личности и действителният производствен процес не изисква физическото присъствие на звездата на сцената. Това означава, че комици като Чарли Чаплин и Кевин Харт вече могат да си взаимодействат в един кадър".

Колаж: Getty Images

Това не е първият случай, в който технологията на изкуствения интелект влиза в заглавията на вестниците напоследък, тъй като беше потвърдено, че Джеймс Ърл Джоунс, гласът на Дарт Вейдър, е подписал правата за използване на гласа му в бъдещи проекти. Създателят на филма Матю Ууд заяви пред Vanity Fair, че актьорът, който за първи път озвучава злодея от "Междузвездни войни" през 1977 г., се е съгласил да се използват архивните му гласови записи, за да се "запази Вейдър жив". Така че дори и след смъртта си 91-годишният актьор е дал благословията си на Respeecher да пресъздаде и използва отново гласа му във всички бъдещи филми от "Междузвездни войни".

Що се отнася до Монро, за живота на холивудската икона се заговори през последните седмици след излизането на биографичния филм "Блондинка". Образът на Ана де Армас на покойната актриса получи възторжени отзиви, но ако тази усъвършенствана нова технология за изкуствен интелект е достатъчна, тя може да се завърне във виртуална форма, за да играе себе си в бъдеще.