Още с първата си поява на големия екран, Чанинг Тейтъм плени сърцата на женската част от зрителската аудитория, която и до днес остава подвластна на неговия "опасен чар". Той далеч не претендира, че актьорските му заложби могат да се мерят с тези на ветераните Робърт Де Ниро и Ал Пачино, например, но времето безспорно е доказало факта, че участието му в дадена продукция автоматично я поставя начело в бокс-офис класациите.

Чанинг е роден в град Кълман, щата Алабама, а във вените му тече френска и ирландска кръв. Когато е на 6 г. семейството му се мести в Паскагула, където израства по поречието на река Мисисипи, отдавайки се на риболов, преследване на гърмящи змии и интензивни тренировки по футбол и бейзбол. Въпреки това всяко лято той се връща в родното място, където неговите баба и дядо продължават да живеят.

Вижте снимки на Чанинг през годините >>

В девети клас има възможността да учи във военно училище, но вместо това той избира католическо учебно заведение, намиращо се в Тампа, Флорида. Завършвайки гимназията, печели пълна футболна стипендия, осигуряваща му място в Университета на Южна Флорида, но скоро след като постъпва във ВУЗ-а губи интерес към спорта и започва работа като еротичен танцьор в стриптийз клуб в Тампа.

Една вечер в заведението идва мъж, който му предлага да замени пилона с фотографските обективи. И макар първоначално Тейтъм да не му вярва, все пак решава да опита. Офертата обаче се оказва напълно реална и така той се озовава на снимачната площадка на видео клипа към песента "She Bangs" на Рики Мартин, в който е сред множеството танцьори.

След този ангажимент, за който получава 400 долара, Чанинг подписва договор с модна агенция в Маями. Така стартира модната му кариера, която се радва на голям успех, тъй като си сътрудничи с едни от най-големите брандове в света, сред които е и "Dolce & Gabbana". Появява се още в рекламите на "American Eagle Outfitters", "Pepsi" и "Mountain Dew", а също така краси корицата на сп. "Vogue".

През 2004 г. решава да се хвърли в ново амплоа, което му носи първата актьорска роля в живота му в криминалния сериал "От местопрестъплението: Маями". Не след дълго той започва да се появява и на големия екран.

Днес, на 26 април, Чанинг празнува своя 40-и юбилей. За да го почетем и отбележим личния му празник, ще си припомним 4 от най-емблематичните му роли.

Тайлър Гейдж - "В ритъма на танца"

Лентата от 2006 г. се оказа големият пробив на Тейтъм, който го изстреля директно сред ярките звезди на холивудския небосклон. Героят му Тайлър води безотговорен и рискован стил на живот, а след поредния инцидент бива осъден на общественополезен труд. Наказанието му го превръща в чистач в престижно танцово училище, на което той гледа с доза презрение. Нещата обаче се променят, когато среща красивата ученичка Нора, спешно се нуждаеща се от партньор за голямо представление, а Тайлър се оказва най-подходящият избор.

Критиката не се изказа никак ласкаво за продукцията, но това не попречи на филма да натрупа общо 115 млн. долара приходи в световен мащаб. Публиката толкова хареса историята, че последваха 4 продължения, а междувременно Чанинг срещна любовта в лицето на колежката си Джена Дюан, от която има дъщеря - Евърли (днес на 6 г.). Двамата обаче се разделиха през 2018 г.

Джон Тайри - "С дъх на канела"

През 2010 г. Тейтъм доказа, че може да се прави не само с комедийни и екшън филми, но също така и с романтични драми. Той се превъплъти блестящо в Джон Тайри - млад мъж, разкъсван от постоянен гняв, който постъпва в армията, за да избяга от миналото си. Веднъж, посещавайки баща си, с когото има трудни отношения, той среща студентката Савана Къртис - олицетворение на всичко онова, което той не е. Между двамата пламва силна любов, но задълженията му като войник често ги държат далеч един от друг. За да запазят връзката си, те започват да си пишат писма, без да подозират, че кореспонденцията им ще доведе до определени последици. Лентата е базирана на романа на Никълъс Спаркс, който се превърна в световен бестселър, а екранизацията му накара множество дами да се влюбят в Чанинг.

Лео Колинс - "Сватбен обет"

През 2012 г. актьорът затвърди позициите си на холивудска звезда и "крал на бокс-офиса", изпълнявайки ролята на Лео в романтичната драма по истинска история, в която си партнира с Рейчъл Макадамс. Сюжетът поставя героя му пред сериозно изпитание - съпругата му Пейдж се събужда от кома, страдайки от частична амнезия, благодарение на която не помни последните години от живота си, включително и брака си с Лео. Персонажът на Чанинг е твърдо решен да спечели любовта на жена си отново, но задачата му се усложнява, когато на хоризонта се появява бившият приятел на Пейдж.

Продукцията спечели не само одобрението на критиката, но и 200 млн. долара приходи от прожекции по световните киносалони, с което се нареди на шеста позиция в класацията на "Най-печелившите романтични драми на всички времена".

Майк - "Професия: Стриптийзьор"

С тази лента Чанинг извежда кариерата си на съвсем ново ниво. Филмът, градящ се на негови лични преживявания като еротичен танцьор, разказва историята на Майк - най-голямата звезда на стриптийз шоуто в нощния клуб "Екскуизит", който взема под крилото си новопристигналия Адам, за да го обучи в тънкостите на бизнеса. В даден момент обаче героят на Тейтъм се влюбва в сестрата на своето протеже Брук и за първи път професията и начинът му на живот се оказват сериозна пречка по пътя към собственото му щастието.

Продукцията се оказа абсолютен хит и три години след премиерната си дата се сдоби с втора част, но освен това вдъхнови създаването на успешен мюзикъл, който многократно се постави на театралната сцена на Бродуей.