Чарлз III никога не е имал някакъв голям генерален план, който стои в чекмеджето. Той никога (противно на сюжета на сапунени сериали като "Короната") не е настоявал, жадувал, припирял да заеме трона си преди да дойде времето свише.

Както казал на близък приятел скоро след коронясването му през септември 2022 г.: "Винаги съм се чудил дали някога ще дойде този момент, но никога не съм го искал и минута по-рано. И сега знам какво искам да правя", пише "Дейли Мейл".

Човек със силна вяра (по-силна, отколкото често се взима предвид заради интереса му към други религии), той винаги ще отразява едно от най-характерните качества на покойната си майка по време на криза: без паника.

От деня, в който стана крал, той се държи като целеустремен монарх, чиято генерална цел е да потвърди обединяващата, стабилизираща роля на една институция, която можеше да бъде разтърсена от смъртта на най-дълго управлявалия и най-дълго живял държавен глава в британската история.

Снимка: Getty Images

Малко по-малко от година и половина по-късно и преди последните новини,  съществува консенсус, че той го е направил категорично. Той се справя независимо от многото предизвикателства извън неговия контрол. Политиката може да забърква една каша след друга, но кралят си върши съвестно задълженията до такава степен, че започнахме да го приемаме за даденост, подобно на покойната кралица, отбелязват кралски наблюдатели.

Разбираемо е, че ще има спекулации - както от медиите, така и от обществеността - не само за тежестта на заболяването на краля, но и за въздействието върху една монархия, която вече е "отслабнала".

Най-близкият отговор, до който можем да стигнем засега, може да бъде намерен в историческото обръщение на краля към нацията само ден след смъртта на Нейно покойно величество: "Както направи самата кралица с такава непоколебима преданост, аз също сега тържествено се заклевам аз самият, през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация...".

С други думи, върховният управител на англиканската църква ще се подчини на своя последен "шеф" по този въпрос.

Най-близките му споделят, че не е засегната работоспособността му. 

Основната разлика засега е, че неговите лекари и близки не искат той да бъде изложен на неизбежния риск от заразяване ако се среща с големи групи хора, напълно непознати. С други думи, очаквайте да видите повторение на някои от кралските протоколи, които видяхме по време на пандемията на Covid, пише битанската преса.