Принц Чарлз започва годишната си лятна визита в Уелс, с която ще отбележи 50-ата годишнина от провъзгласяването му за принц на Уелс.

Вижте снимки от коронацията >>

Чарлз е бил на 20 години, когато е получил титлата на специална церемония в двореца Карнървън. Бляскавата церемония през далечната 1969 г. е гледана от милиони зрители по целия целия свят, но мненията в Уелс са разнопосочни.

Първородният син на кралица Елизабет II и принц Филип е едва 9-годишен, когато майка му обявява през екзалтираната тълпа през 1958 г. в Кардиф, че ще го удостои с титлата принц на Уелс.

Сред гостите, поканени на церемонията преди 50 години, е бил и сър Никълъс Соумс - дългогодишен приятел на принца.

"Това беше един от най-необикновените дни в живота ми, заради това, което се случи. Това беше създаването на принца на Уелс по един прекрасен и вълнуващ начин в този невероятен замък", казва той.

Embed from Getty Images

В цялата страна по улиците са организирани партита, но мненията са разделени между тези, които подкрепят ролята на принца и тези, които смятат, че това е налагане над една цяла страна.

Провъзгласяването преминава на фона на протести и дори бомбени атентати.

Една от бомбите, която избухва в администрацията на Абергеле в ранните часове на 1 юли, убива двама души, за които се смята, че са я поставили.

Пет десетилетия по-късно в Карнафон няма планирани големи събития. В края на 50-те години уелският национализъм все още е в разгара си, но 11 години по-късно, когато Чарлз е коронован, нещата изглеждат доста по-различно.

Embed from Getty Images

За уелския народен певец Дафид Иван не е трудно да е циничен по отношение на събитието, състояло се в замъка, построен от Едуард I - английски крал, който убива последния суверенен принц на Уелс през 13 век.

"60-те години бяха период на големи промени и сред всички политически сътресения от нищото внезапно дойде провъзгласяването", казва Иван.

"Усещахме, че трябваше да се противопоставим на това през 1969 г. Не можехме да забравим начина, по който от нас беше отнета титлата "Принц на Уелс" и я дадохме на наследника на трона."

Протестната песен на Дафид Иван "Carlo" става химн на протестите и той заявява, че и към днешна дата продължава да се противопоставя на позицията на принца на Уелс. Въпреки това рой добавя: "Няма смисъл да го обрисуваме като зъл образ. Мисля, че върши чудесна работа с неговата организация Тръстът на принца. Искам да кажа, че е свършил най-доброто от лошата работа. Със сигурност има принос."

Принцът от години работи по проекти в областите, които го интересуват - градска  регенерация, околна среда, архитектура, устойчиво земеделие, музика и изкуство.

Embed from Getty Images

Той създава и две организации, които осигуряват подкрепа и обучение на младите хора и тези над 50 г. в Уелс и на други места. Той е създал и участва под различна форма в 42 благотворителни организации в Уелс.

Още през 1970 г. принц Чарлз заема позиция за замърсяването с пластмаса с изказване на конференция в Кардиф, на която заявява: Ако се замислите, че всеки човек произвежда приблизително около килограм боклук на ден, като използва еднократни бутилки пластмасови опаковки, не е трудно да си представим планини от отпадъци, с които ще трябва да се справим по някакъв начин.

Смята се, че принцът си е купил къща в Мидфай в Кармантъншир през 2006 г. - първата кралска резиденция в страната от години.

Дори и сега, въпреки че той е носил титлата най-дълго, все още има гласове на недоволство. Сър Норман казва, че принцът взима много насериозно ролята си.

"Това, което научих е, че той е много загрижен човек - интересува се от страната, от хората", казва Норман.

Ако принц Чарлз стане крал, следващият принц на Уелс ще бъде Уилям, който вече има стабилна връзка със страната. Той е работил като пилот в Ангълси и е силен поддръжник на уелския спорт. Но дали ще видим следваща голяма церемония в замъка Карнървън, все още не е ясно.

Embed from Getty Images