Крал Чарлз Трети е изгонил брат си, принц Андрю, от Бъкингамския дворец, твърди вътрешен източник, цитиран от британските медии.

62-годишният опозорен принц, който се отдели от кралското семейство преди почти три години заради връзките си с дуото за сексуален трафик Джефри Епстийн и Гислейн Максуел, вече няма да има право на място в замъка, който служи за кралска резиденция, съобщиха източници на в. "Сън".

Съобщава се, че кралица Елизабет Втора е разрешила на сина си Андрю да продължи да използва двореца и да запази малък персонал, след като той се оттегли от публичните си задължения през 2020 г.

Но при управлението на брат му Андрю няма да има право да използва Бъкингамския дворец дори като адрес за кореспонденция.

"Всяко присъствие в двореца официално е приключило", заяви източник пред изданието. "Кралят го е заявил ясно. Той не е работещ кралски служител. Той е сам по себе си."

Изгонването е последното от поредицата наказания, откакто Андрю се опита да отрече, че познава Вирджиния Джуфре, която твърди, че е била принудена да прави секс с него по нареждане на Епстийн и Максуел.

Въпреки че не е признал за твърденията, през февруари той плати на Джуфре сума в размер на 12 млн. долара, след като тя го съди за сексуално насилие.

Той беше лишен от военни и кралски титли и не му беше позволено да облече военната си униформа на погребението на майка си. Малко след смъртта ѝ крал Чарлз Трети е казал на брат си, че никога няма да се върне към кралския живот. Миналия месец кралят съобщи, че е лишил Андрю от 24-часова охрана.

В сряда крал Чарлз назначи кралицата-консорт Камила за полковник от Гренадирската гвардия - длъжност, която някога е заемал и ценял Андрю.

Въпреки изгнанието в двореца се очаква Андрю да прекара коледната вечеря с крал Чарлз и останалите членове на кралското семейство. Обезсърченият принц вероятно ще запази и финансираната от правителството кралска ложа в имението Уиндзор, засега.