Вторият син на покойната кралица Елизабет Втора - британският принц Андрю, няма да бъде с военна униформа на траурните церемонии. Причината за това са обвиненията в сексуално посегателство срещу него.

В миналото 62-годишният аристократ често бе определян като любимия син на майка си. От известно време обаче той не е високопоставен действащ член на кралското семейство и поради това няма право да носи военна униформа на петте траурни церемонии в Единбург, Лондон и Уиндзор.

Според източници на британската агенция ПА все пак е възможно принцът да носи униформа на поклонението пред ковчега на кралицата в парламента в Лондон, което ще се състои от сряда вечер до понеделник сутрин.

Бивш пилот на хеликоптер, принцът е участвал във Фолклендската война през 1982 г. Очакваше се за 60-годишнината си Андрю да получи почетно адмиралско звание. Тъй като той се оттегли от изпълнение на задълженията си като високопоставен член на кралското семейство, тази чест не му бе оказана.

През юни той отсъстваше от тържествата за 70-годишния юбилей на кралица Елизабет Втора. Оповестената причина бе заболяване от коронавирус. Но дори да не бе дал позитивен тест за Covid-19, принц Андрю не би могъл да присъства на кралския балкон заедно с останалите членове на семейството, тъй като Нейно Величество изрично даде да се разбере, че не желае той да поздравява празничните тълпи пред Бъкингамския дворец, предаба БТА. Подобна чест се оказва само на членове на кралското семейство, които "работят" за семейството, както и на техните деца.

Снимка: Getty Images

Присъствието на принц Андрю в Уестминстърското абатство за възпоменателната церемония на покойния принц Филип през юни беше посрещнато с недоволство от британското общество.

През 2021 г., на погребението на принц Филип кралицата взе решение всички мъже от кралското семейство да носят цивилни траурни облекла, за да избегне неудобството принцовете Хари и Андрю да бъдат единствените без военна униформа.

ИЗБРАНО