Остават едва броени часове до старта на церемонията по връчване на наградите "Оскар", която се очертава да бъде не само най-нетрадиционната, но и най-специалната в цялата си история досега. Последната година бе изключително тежка за киноиндустрията, на която ѝ се наложи да пренасочи голяма част от продукциите си от големия към малкия екран, предоставяйки ги за разпространение на различните стрийминг платформи, по-скоро за да избегне допълнителни загуби, каквито търпи от началото на пандемията, отколкото да реализира сериозни печалби.

Днес обаче Холивуд, превърнал се в копнеж за хората по целия свят, е твърдо решен да защити своята бляскава репутация, доказвайки, че дори настоящите смутни времена не са в състояние да му попречат да прави онова, в което е най-добър, а именно шоу... при това с цената на всичко.

Вижте снимки на Мария >>

Макар че вече редица отличия се нагодиха към "новото нормално", прехвърляйки събитията във виртуалното пространство, още в началото на декември м.г. Американската филмова академия взе решението да премести датата на най-голямото си мероприятие с няколко месеца, но категорично да спази дългогодишната си традиция с участия на живо. Така че тази вечер ще има само няколко включвания на звезди по "Zoom" от Лондон и Париж, като по-голямата част от тях ще се съберат на едно място за първи път от 2020 г. насам.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Въпреки всичко обаче промени в регламента ще има. Например, червеният килим, който отдавна се е превърнал в своеобразно модно дефиле, няма да бъде разстлан, понеже е отменен. Водещ също няма да има. Освен това всеки от номинираните артисти има правото да вземе със себе си един-единствен гост, който да прекрачи с него входа сградата, в която ще се проведе официалната част на церемонията. Тук идва ред за още едно изменение, този път призовете ще бъдат приютени от лосанджелиската жп гара "Union Station", използвана като декор на множество ленти като "Блейд рънър", "Пърл Харбър", "Черният рицар: Възраждане", "Хвани ме, ако можеш" и т.н. Добре е да се отбележи, че организаторите все пак са помолили знаменитостите да пристигнат на локацията в официални тоалети, каквито подобават на една истинска гала вечер, а също така някои от тях са заявили предварителни фотосесии с облеклата си.

Гара "Union Station"

Снимка: АР/БТА

Но изброените дотук неща малко или много означават, че предстояща надпревара за статуетките отчасти ще се лиши от познатата си атмосфера, независимо от физическото присъствие на киновеличията. Не е изключено това да рефлектира върху и без това спадащия през последните години рейтинг на програмата. Дали ще бъде така обаче, предстои скоро да разберем.

Без значение какво си говорим, едно е сигурно - сега цялата ни родина ще отправи поглед към Оскарите, понеже за първи път сред претендентите за авторитетната награда е българка! 24-годишната Мария Бакалова, показала на всички, че невъзможното не е нищо повече от една силна дума, в която утеха намират единствено слабите и нерешителни хора, ще премери сили с превъплъщението си в Тутар Сагдиев от "Борат 2" в категорията "Най-добра поддържаща роля" с още четири дами в лицето на Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Оливия Колман за "Бащата", Аманда Сайфред за "Манк" и Юн Ю-джун за "Минари". Няма никакво съмнение, че конкуренцията ѝ е сериозна, но младата бургазлийка ще има подкрепата на всички българи по света, които ще ѝ стискат палци.

Истината е, че независимо чие име прозвучи тази вечер,  Мария вече е победител, защото постигна онова, което много мислеха за непосилно. Посредством неоспоримия си талант, блондинката не само за кратко си проправи път до Меката на киното, по който оттук нататък е съвсем възможно да поемат и други източноевропейци, но накара цялото земно кълбо да говори за нея. Успехите ѝ са факт, който никой не може да отрече, или да заличи.

Историята на Мария сама по себе си е истинско доказателство, че за мечтите няма граници, стига човек да не се откаже от преследването им при първото изпречило му се препятствие. А ето и няколко важни точки от нея:

Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Още в началото на връзката си нейните родителите Румяна и Вълчо искат да имат две деца, но в продължение на дълги години това така и не се случва. Накрая молитвите им биват чути и на този свят се появява тяхната единствена дъщеря. От ранна възраст момичето изпитва силно влечение към актьорска професия, но въпреки него се насочва към музиката. Учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство в морския град, където свири на флейта. Макар да има големи заложби в тази сфера, в крайна сметка страстта към киното надделява и в 10 клас Мария започва да се готви за НАТФИЗ, където смята да продължи своето образование, след като завърши гимназия.

Баща ѝ не подкрепя нейното желание, тъй като той предпочита тя да се ориентира към математиката или чуждите езици, подсигурявайки си далеч по-стабилно бъдеще, поне според неговите представи. Майка ѝ обаче застава плътно зад нея, окуражавайки я да гони целите си. Така тя кандидатства във висшето учебно заведение и бива приета в класа на проф. Иван Добчев.

Снимка: Официален профил в Instagram

Докато е студентка участва в българските филми "XII a" на режисьорката Магдалена Ралчева, "Трансгресия" на Валентин Тодоров и "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, като за ролята си във втория получава наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино "Алт ФФ" в Торонто през 2018 г. През цялото време амбицията на талантливата актриса е да се докаже на европейско ниво, но съдбата я отвежда в различна посока.

"Чух от познат, че се провежда кастинг за главна роля в холивудски филм. Помислих си, че е невъзможно. Ние сме българи. Никой не би си ни предоставил главни роли", казва звездата от "Борат 2" в свое интервю пред в. "New York Times".

Но все пак решава да пробва, защото понякога късметът се крие на неподозирани места. Ето как в 5 ч. сутринта, привидно най-неподходящото време за подобен тип сериозно начинание, особено след празненствата по случай дипломирането им в НАТФИЗ, тя и неин приятел решават да заснемат видео за прослушването. В кадрите абсолвентката импровизира с първото нещо, дошло и наум, заставайки пред камерата с чаша алкохол и цигара.

"Казах нещо от сорта на: "Баща ми е най-добрият татко на света, защото ми дава цигари, разрешава ми да пия и всичко е прекрасно", сподели Мария преди няколко месеца във вечерното шоу на Джеймс Кордън, признавайки още за страха, който междувременно е изпитвала в онзи миг, опасявайки се от възможността кастингът да бъде измама и в крайна сметка да попадне в трафик на хора.

Снимка: Стопкадър на филма / Amazon Prime

За щастие това не се случва. Напротив, не само че мистериозната продукция, набираща актьори, се оказва съвсем легална, ами и записът на Бакалова впечатлява екипа, който се спира точно на нея от общо 600-те кандидатствали момичета. Сигурна, че е намерила правилната актриса за лентата, кастинг режисьорката Нанси Бишъп се свързва с бургазлийката чрез колегата ѝ Юлиян Костов, който вече е познат в индустрията. Следва вторият кръг на прослушването, за който Мария трябва да се яви лично в Лондон, но това сериозно притеснява майка ѝ, понеже до последно всички подробности около филма се държат в пълна тайна. Изпращайки дъщеря си на летището със сълзи на очи, Румяна се опитва да я спре, но това се оказва непосилна задача.

"Отговорих ѝ: "Не! Животът се живее веднъж! Трябва да поемаш рискове", спомня си екранната Тутар.

Пристигайки в британската столица, Мария се вижда с актьора Саша Барън Коен, с чиято помощ днес е една от номинираните за "Оскар".

"Тя е невероятен актьор. Интервюирахме 600 млади жени от целия свят и тя е изключително забавна. Тя е един от най-смелите актьори в историята", казва Коен, който първи призова Академията да обърне внимание на колежката му.

Останалото вече е ясно. Сега единственото, което сега ни остава, е да чуем: "И "Оскар"-ът отива при..."