Превърналият се в секссимвол, какъвто го познаваме днес, Дамяно, невинаги е бил толкова нахакан и провокативен. Даже напротив - него не го интересува мнението на останалите и може би това провокира у мнозина да смятат, че е такъв.

Макар и родната Италия да не го одобрява първоначално, той доказва, че може достойно да бъде гласът на едно поколение.

От прилично момче, произхождащо от семейството на стюарди, се превръща в скандален рокаджия и безспорен идол на подрастващите. Още като ученик разкрива музикалния си потенциал, който лека-полека започва да развива. Тогава и бушуващите хормони започват да стават по-изразителни, тъй като "немирният" Дамяно решава да напусне лицея, в който учи, за да се отдаде на музиката. В ученическите си години се слави като спортист и е част от баскетболен тим. Спортът обаче не е неговото нещо, но му дава ценен урок - дисциплина. Задължително изискване за една бъдеща рок звезда.

Макар ученето да не му се нрави особено, хубавото на цялата ученическа картинка е, че се запознава с бъдещите членове на по-късно сформиралата се група Måneskin - Виктория, Итън и Томас.

А защо Måneskin ли? На датски означава "лунна светлина". Избират го съвсем на шега, тъй като Виктория има датски корени. Според Дамяно "групата е превод на музиката от миналото в съвременността".

Все още "бедни" тийнейджъри, четиримата започват да свирят по улиците на Рим и още тогава хващат интереса на минувачите, които правят записи на техните изпълнения.

Малко по-късно взимат решението да се запишат за музикалния конкурс Pulse, който отваря нова страница в творческата биография не само на Måneskin, но и на всеки един от тях поотделно. Тогава музикантите започват да пишат свои собствени композиции за първи път. След музикалната надпревара заслужено си взимат своето първо място и потеглят към следващото ниво за доказване на музикалния си талант - X Factor.

Благодарение на участието си там те стават истински известни в цялата страна. Започват да валят интервюта, фотосесии, а пресата проявява все по-голям интерес към тях.

Пътят към световна кариера обаче идва с Евровизия 2021.

Така стават популярни не само в Европа, но и в целия свят. Разпознаваеми са както и заради неоспоримия си талант, но и заради провокативното поведение, което показват на сцена.

Снимка: Getty Images

Често сравнявани с Queen, тъй като техните песни са ренесанс на стария рок, Måneskin настояват, че черпят вдъхновение по-скоро от Хари Стайлс, който също показва собствен стил на сцената. И неслучайно Дамяно е увенчан с титлата "новият Хари Стайлс".

В интервю той дори си позволява да признае, че техните образи са по-важни от самата музика, тъй като едното е отражение на другото. Неслучайно неговият стил се превръща и във визитната му картичка.

Снимка: Getty Images

А неговият живот поражда безброй въпроси...от стила на обличане до сексуалната ориентация.

Що се отнася до първото, е редно да отбележим, че Дамяно, както и останалите от Måneskin, не са от хората, които обичат да се крият от обществеността. Стигат до там, че MTV се налага да цензурира голите части на Виктория. Но тя е категорична: "Ние сме твърде горещи за американската телевизия". Дамяно пък се появява с високи токове на повечето си участия.

Точно заради тези критики, бандата затваря темата веднъж завинаги с интервю за The Guardian. Там заявяват, че "стилът е субективно понятие и не може хората да се съдят по това как се обличат, кого целуват или защо мъже носят високи обувки".

"Понякога обвиненията са толкова крайни. Винаги сме били много разделен народ", коментира Дамяно. "Има хора, които ни обичат и са много горди от това, което правим, а има и друга част от консерватори и фенове на традиционния рокендрол и фашисти, които ни мразят."

Подобно на други техни колеги, Дамяно и компания, не робуват на конвенционалния стил. Той е на мнение, че дрехите нямат пол. "Фактът, че облича каквото си иска, без да се интересува какво говорят останалите, го прави още по-готин", възхищават се фенките му в онлайн мрежата.

Що се отнася до втория въпрос, а именно: Каква е сексуалната ориентация на Дамяно?

"Италия е много консервативна страна и хората се плашат от факта, че някой може да носи грим или да e полугол, или да не е хетеросексуален", казва.

Въпреки спекулациите, че предпочита силния пол, вокалистът е категоричен в едно: "Не ме притеснява, ако някой си мисли, че съм гей. Искам да кажа, че когато бях на 18 излизах с жена, която беше на 34."

Много фенове пък приписват афера с басистката Виктория Де Анджелис, но те самите не потвърждават или отричат, оставяйки въпросът отворен.

Дамяно често е свързван и с други жени, той самият признава, че е ценител на женската красота. "Харесвам всички красиви момичета".

В пресата името му редовно стои до това на модела Джорджия Солери. Двамата имат дългогодишна връзка, дори се говори, че са сгодени, но отскоро вече не са заедно. Според легендата Дамяно й е изневерил с друго момиче, а за доказателство в социалните мрежи плъзва клип, на който е в компанията на руса жена в клуб. По-късно му се налага публично да се обяснява и да отрича, че раздялата им е провокирана от трети човек. Джорджия тогава го подкрепя, като пише в Instagram, че двамата изпитват голямо уважение един към друг и че са имали прекрасна връзка, която, за съжаление, е време да приключат. И така от настояща приятелка, тя влиза в графата на бивша.

Известно време Давид е свободен след краха на отношенията си със Солери. А към днешна дата е щастливо обвързан с актрисата Дав Камерън, с която не крият, че са двойка.

Дав и Дамяно

Снимка: Getty Images

Дамяно изключително бързо се превръща в идол на младото поколение. И има защо.

Убийствен поглед, ексцентрично облекло и провокативно поведение. Той е същинското олицетворение на хората от поколение Z, както и на младежкия стил, освободен от традиционните норми. И колкото и да е далеч от твърдението, че той и групата му са новите Queen, има нещо в него, което наподобява нрава на Фреди Меркюри.

Хората казват, че за всяко нещо си има време. Но звездата на някои от нас твърде бързо изгрява. Тя носи слава, разглезен живот, но отнема красотата на детството и юношеството. Младият Дамяно преследва мечтите си и скоро ги постига.

Защото притежава нещо, което го прави любимец дори и на тези, които не го харесват.

Снимка: Getty Images